Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜάριο Ντράγκι για Αφγανιστάν: Η Ευρώπη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Μάριο Ντράγκι για Αφγανιστάν: Η Ευρώπη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Στο επίκαιρο θέμα της κρίσης στο Αφγανιστάν αναφέρθηκε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του, χθες Τρίτη 17 Αυγούστου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της RAI 1.

Σύμφωνα με το ertnews.gr η συνέντευξη έχει ως εξής :

Πρόεδρε, υπάρχει ανησυχία για τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν. Τι μήνυμα θέλετε να απευθύνετε σε αυτούς και σε εκείνους που έχουν εργαστεί σε ένα τόσο δύσκολο πλαίσιο για χρόνια;

Πρώτα απ ‘όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους στρατιώτες μας, τους διπλωμάτες, όλους τους συνεργάτες. Εδώ και είκοσι χρόνια βρίσκονται στην Καμπούλ, στη Χεράτ, σε όλη τη χώρα. Επίσης, θέλω να στείλω ένα μήνυμα ειλικρινούς στοργής στις οικογένειες των 54 πεσόντων. Η Ιταλία έχει χάσει 54 στρατιώτες τα τελευταία είκοσι χρόνια και έχει περίπου 700 τραυματίες. Θέλω να πω στις οικογένειές τους ότι η θυσία τους δεν ήταν μάταιη. Υπερασπίστηκαν τις αξίες για τις οποίες στάλθηκαν. Υπερασπίστηκαν τις θεμελιώδεις ελευθερίες, υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των γυναικών, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις για την πρόληψη της τρομοκρατίας. Έπραξαν το καλό μέσω των χιλιάδων ανθρωπιστικών έργων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν και τα οποία – είμαι βέβαιος – θα αφήσουν βαθιά σημάδια στην αφγανική κοινωνία. Για μένα, για όλους εμάς και για όλους τους Ιταλούς – και το λέω στις οικογένειές τους με ειλικρινή στοργή – είναι ήρωες.

Τι κάνει η χώρα μας στην περιοχή;

Το έργο επαναπατρισμού Αφγανών διπλωματών, στρατιωτών και συνεργατών συνεχίζεται. Το μεγαλύτερο μέρος της διπλωματικής εκπροσώπησης έφτασε στη Ρώμη στις 16 Αυγούστου. Στην περιοχή εξακολουθούν να υπάρχουν στρατιωτικές ομάδες και διπλωμάτες (πολύ λίγοι) που θα πρέπει να βοηθήσουν στην εκκένωση των συμπολιτών μας που βρίσκονται εκεί και των Αφγανών συνεργατών και των οικογενειών τους όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους για το θάρρος και την αφοσίωσή τους με την οποία εκτελούν το έργο τους.

Τι πρέπει να κάνει η διεθνής Κοινότητα; Πού είναι απαραίτητο να δράσουμε για να αποτρέψουμε μια νέα τρομοκρατική κλιμάκωση και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει δεν είναι ίσως το πιο σημαντικό. Αλλά το πρώτο πράγμα είναι να αναλογιστούμε την εμπειρία που έχει αποκομιστεί. Ας θυμηθούμε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι η πρώτη απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Επομένως, το υπόλοιπο που αντλούμε δεν είναι μόνο ένας ισολογισμός για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, είναι το υπόλοιπο των τελευταίων είκοσι ετών και ο ρόλος που έπαιξε η Δύση σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Αλλά ίσως ακόμη πιο σημαντικό από το να κοιτάξουμε πίσω και να συζητήσουμε τις οικονομικές καταστάσεις είναι η χαρτογράφηση του μέλλοντος. Και το μέλλον για την Ιταλία αποτελείται από την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, την προστασία όλων όσων έχουν εκτεθεί τα τελευταία χρόνια στην υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν. Αυτό πρέπει να επιδιωχθεί σε όλα τα πιθανά πλαίσια. Σίγουρα κράτη όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία θα συμμετάσχουν σε αυτό το μεγάλο έργο της παγκόσμιας συνεργασίας. Και όλα αυτά τα κράτη είναι μέλη του G20. Έτσι, το G20 προσφέρει φυσικά έναν χώρο όπου μπορεί να ξεκινήσει αυτή η συνεργασία. Φυσικά, ένα G7 έχει προγραμματιστεί σύντομα, μεταξύ άλλων στο τέλος του μήνα θα υπάρχει επίσης το G20 αφιερωμένο στις γυναίκες, στη Santa Margherita Ligure. Φέτος ως προεδρία του G20 δεσμευόμαστε πλήρως να προετοιμάσουμε, να δημιουργήσουμε μια κατάλληλη έδρα για αυτή τη συνεργασία.

Μιλώντας για την Ευρώπη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;

Ναι θα είναι. Μιλήσαμε με την καγκελάριο Μέρκελ σήμερα το πρωί. Μιλήσαμε κυρίως για τις εκκενώσεις του αεροδρομίου της Καμπούλ, αλλά έχουμε αρχίσει να περιγράφουμε ποιές θα είναι οι θεμελιώδεις γραμμές συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η συνεργασία είναι απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη δύο στόχων: τη φιλοξενία και την ασφάλεια. Το καλωσόρισμα προς όλους εκείνους που μας βοήθησαν στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια και τις οικογένειές τους, αυτούς που ονομάζονται «συνεργάτες». Αλλά και το καλωσόρισμα όλων όσων τάχθηκαν τα τελευταία χρόνια για την υπεράσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών, των πολιτικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών. Αυτό είναι ένα σύνθετο σχέδιο, απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών αλλά κυρίως, πρωτίστως, μεταξύ των ευρωπαϊκών. Η δεύτερη πτυχή αφορά την ασφάλεια, όπου θα πρέπει να αποτρέψουμε τρομοκρατικές διεισδύσεις.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ