*Αλλαγή σκηνικού χθες βράδυ στην Wall Street, αυτή την φορά αισιοδοξία πως θα εξευρεθεί λύση στο αδιέξοδο του “ορίου χρέους”. Από την Δευτέρα η DeA παρακολουθεί τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Χθες, μετά την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του επικεφαλής του Κογκρέσου (την Τρίτη) ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε ότι υπάρχει μία πιο κατάλληλη διαδικασία για τη συνέχιση των συνομιλιών. “Είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλος της εβδομάδας…”, η δήλωση που “απογείωσε” την αγορά. Στις 4.158,77 (1,19%) ο S&P500, στις 33.420,77 (1,24%) ο DJIA. “Είμαι βέβαιος πως θα επιτύχουμε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό και οι ΗΠΑ δεν θα χρεοκοπήσουν (sic)…”, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, λίγο πριν αναχωρήσει για την σύνοδο των G7.
*Στην Ευρώπη, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη συνεχίζουν να… πνίγονται σε μία κουταλιά νερό. Στην Αθήνα, ο ΟΔΔΗΧ “βγήκε” στις αγορές με την επανέκδοση των 2 ομολόγων, άντλησε 250+150 εκατ. σε μία συνεδρίαση που το Ελληνικό 10ετές “κοστολογούνταν” φθηνότερα από το αντίστοιχο Ιταλικό και μειωνόταν το περιθώριο έναντι του Γερμανικού αλλά και του Πορτογαλικού. Οι προσφορές έφτασαν τα 2,18 δισ. και με καλύτερους όρους, not bad.
*Είδα τις ανακοινώσεις (χθες) της Eurobank. Ξεχώρισα τρία σημεία: το share buy back του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ αποτελεί την πρώτη κίνηση επιβράβευσης των μετόχων. Τον Ιούλιο θα κατατεθεί η πρόταση στο Ταμείο, θα χρειαστεί χρόνος έως 2 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το πρώτο 3μηνο δεν υπήρξαν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το δεύτερο 3μηνο υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 60 εκατ. νέα NPEs, αλλά η αρχική πρόβλεψη για 400 εκατ. συνολικά το 2023 δεν αλλάζει. Και έρχομαι στο τρίτο, που αφορά τον ευρύτερο κλάδο “αξιοποίησης ακινήτων”. Ο Φωκίων Καραβίας ήταν σαφής “…όλες οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν την έκθεση τους στα εμπορικά ακίνητα…”. Κράτησα την προειδοποίηση γιατί εκτίμηση παράγοντα που γνωρίζει ενδελεχώς το πρόβλημα του κλάδου στις ΗΠΑ, αλλά και το alert στο Λονδίνο, συμφωνεί απόλυτα με την προσέγγιση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank. Την επιφύλαξη της η στήλη για τις ΑΕΕΑΠ, την προοπτική εισόδου στο ΧΑ νέων την έχει εκφράσει επανειλημμένα. Το θέμα θέλει προσοχή, αν και ο κλάδος στην Ελλάδα ξεκίνησε από τον…πυθμένα, όταν σε ΗΠΑ και Ευρώπη ο κλάδος “κορύφωνε”. Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας πως, ο SSM θα έδινε το Ο.Κ για την επαναγορά του 1,4% από το ΤΧΣ.
*Eurobank, Alpha Bank και Εθνική στο “κόκκινο” χθες. Εξαίρεση η Πειραιώς, τα πως και τα γιατί τα σημειώνει σερί δύο πρωϊνά η DeA. Με οριακή άνοδο στα 2,38 ευρώ. Συναλλαγές 3,78 εκατ. ευρώ, αποτίμηση πολύ κοντά στα 3 δισ. Στα 79,3 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, η χαμηλότερη των τριών τελευταίων συνεδριάσεων. Ένδειξη πως, ορισμένοι κάνουν κράττει, να δουν το αποτέλεσμα της Κυριακής και βλέπουν.
*Στα 7,7 εκατ. η αξία συναλλαγών μέσω προσυμφωνημένων εντολών. Από τα πακέτα συζητήθηκαν τα 2 αρχικά στην μετοχή της Autohellas: για 50.000 στα 14,18 και για 16.900 στα 14,16 ευρώ. Αλλά και τα 280.000 στα 5,40 ευρώ της Εθνικής και τα 500.000 της Πειραιώς στα 2,376 ευρώ.
*Σε νέα υψηλά-σχεδόν- 9ετίας το Χρηματιστήριο Αθηνών μόλις δύο συνεδριάσεις πριν τις εκλογές της Κυριακής. Με πολλά ενδιαφέροντα στην ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, που για τους αναλυτές συνιστούν παράδοξο υπό τις προϋποθέσεις και το περιβάλλον-διεθνές και εσωτερικό- που εκδηλώνεται. Από την χρηματιστηριακή αγορά μέχρι αυτήν του κρατικού χρέους τα μηνύματα που στέλνονται από τους ξένους είναι ενδεικτικά της προτίμησης τους προς τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έναντι άλλων ευρωπαϊκών. Παράλληλα στην αγορά κρατικών ομολόγων το ελληνικό 10ετές “τιμολογείται” καλύτερα/φθηνότερα από το αντίστοιχο Ιταλικό, η διαφορά περιθωρίου έναντι του Γερμανικού bund περιορίζεται στη μικρότερη 12μηνών, η απόκλιση με το Πορτογαλικό μειώνεται και ο ΟΔΔΗΧ με συνοπτικές διαδικασίες καλύπτει άλλα 250+150 εκατ. μέσω επανέκδοσης 10και15ετούς ομολόγων σε τιμές καλύτερες από των πρότερων λήξεων. Σε αυτή την συγκυρία μετοχές εταιρειών, όπως των Autohellas, Cenergy Holdings καταγράφουν ιστορικά υψηλά, σε βαριά χαρτιά όπως η Coca Cola HBC οι εισροές ξένων κεφαλαίων συνεχίζονται για τέταρτη σερί εβδομάδα, σε blue chips των Mytilineos, Jumbo οι ξένοι είναι σταθεροί αγοραστές, ενώ αξιοπρόσεκτη είναι η μόχλευση και σε αρκετά mid caps λ.χ. Fourlis, AVAX, Profile κ.α.
*Οι “αγορές” βλέπουν Ελλάδα, είναι προφανές καθώς αποτυπώνεται πολλαπλά. Το ερώτημα είναι γιατί και μάλιστα επιβεβαιώνοντας την προτίμηση τους λίγο πριν την κάλπη. Στον αδυσώπητο κόσμο των αγορών οι συμμετέχοντες-επενδυτές και traders- “ψηφίζουν” με τα λεφτά τους και όχι με τα λόγια τους, κοιτάζοντας το συμφέρον τους με ελάχιστο (ή μηδενικό ακόμη) συναίσθημα ή πολιτική συμπάθεια και η ουσία είναι ότι, η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα απ’ ότι η Ιταλία παρότι έχει εκλογές. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η τάση εξελίσσεται από τις αρχές Απριλίου- μετά το γερό crash test του Μαρτίου λόγω Τεμπών-χρηματοπιστωτικής κρίσης στο περιφερειακό σύστημα των ΗΠΑ, το πρόβλημα της Credit Suisse -διαμορφώνοντας αποδόσεις παράλληλα σε αγορές μετοχών-ομολόγων. Σταθερές οι αγορές των ξένων σε μετοχές των Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank με απτό το αποτέλεσμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ο ΔΤΡ πλησιάζει προς την περιοχή των 900 μονάδων.
*Δυναμική και για πολλά blue chips με τον FTSE25 προς τις 2.800 μονάδες και το ΧΑ να έχει ξεπεράσει τα επίπεδα των επάλληλων κρίσεων και να απέχει λίγο από το να βγει από αυτά της μνημονιακής 10ετίας. Όσον αφορά στα κρατικά ομόλογα, το παράδοξο συνίσταται, πως αυτό συμβαίνει κόντρα στην Ιταλία που έχει την “επενδυτική βαθμίδα”, ενώ η Ελλάδα προοπτικά θα την αποκτήσει. Το πότε θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης, τον σχηματισμό/σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό σε ορίζοντα 100 ημερών θα είναι επιτεύξιμη. Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα απ’ ότι η Ιταλία και παράλληλα κλείνουν τα spreads με Γερμανία, Πορτογαλία, ενώ ενισχύονται οι μετοχές, κυρίως οι τραπεζικές. Ο λόγος διττός, κατ’ αρχήν βραχυπρόθεσμος συναρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των εκλογών κυρίως όμως μεσομακροπρόθεσμος και είναι συνυφασμένος κυρίως με το παρόν και την προοπτική της οικονομίας, τα μεγέθη των εισηγμένων που όλες οι μετρήσεις δίνουν σαφές πλεονέκτημα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Από τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ-κατ’ αρχήν για το 2023- μέχρι τα εταιρικά κέρδη, τις εξαγωγές, την προοπτική μέσω της αξιοποίησης των τεράστιων κεφαλαίων από την Κοινότητα, Διεθνείς φορείς, επενδυτικές τράπεζες κ.λ.π συνεκτιμώντας την τουριστική παράμετρο. Ενδεικτικό το πρώτο 3μηνο της AEGEAN, θετικό ebitda στο χειρότερο τρίμηνο της εισηγμένης που εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον τουρισμό του 2023 θα καταγράψει ιστορική κερδοφορία. Είναι μία ένδειξη ακριβώς αυτών των προσδοκιών που καλλιεργούνται σε έναν από τους κυριότερους πυλώνες του ΑΕΠ.
*Μία από τα ίδια, σε μόλις 3 μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς το 41% της αξίας συναλλαγών.
*Νέα ιστορικά υψηλά, στα 4,99 ευρώ για τη μετοχή της Cenergy Holdings. Ανακοίνωσε μεγέθη 3μηνου, στα 948,9 εκατ. η αποτίμηση. Σύντομα ξεπερνά την Lamda Development και γίνεται η 18η εισηγμένη με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη του δισ. ευρώ.
*Στην ίδρυση της Lamda Finance 100% θυγατρικής του Ομίλου, προχώρησε η Lamda Development. “Ατάραχη” ωστόσο η μετοχή στα 5,59 ευρώ. Έχει “κουράσει” και τους τελευταίους των πιο υπομονετικών επενδυτών της. Με απώλειες 4,44% από την αρχή του έτους ( ! ). Case study, η περίπτωση της.
*Νέα άνοδος για τη μετοχή της Entersoft, λέγαμε χθες για γ.σ στις 6 Ιουνίου και θέμα τη μετάταξη στην Κύρια Αγορά.
*Την Τρίτη έγιναν τα 2 πακέτα σε θεσμικό, θα ακολουθήσουν και άλλα…διασπορά εν όψει Κ.Α.