Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΛουκέτο, πανδημία και... χάκερς τα business risks του 2021

Λουκέτο, πανδημία και… χάκερς τα business risks του 2021

Για άλλες εποχές θα ήταν… αδιανόητο. Για το 2021 όμως, τη χρονιά που ακολουθεί αυτή του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι λογικό οι αναλυτές να εκτιμούν πως τα μεγαλύτερα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι το λουκέτο, η πανδημία, αλλά και οι cyber επιθέσεις (μιας και όλοι υιοθέτησαν την τηλεργασία).

Αυτά είναι και τα τρία μεγαλύτερα ρίσκα τα οποία “βλέπει” για τις επιχειρήσεις στο έτος που διανύουμε το 10ο Allianz Risk Barometer 2021. Σύμφωνα με την έκθεση της Allianz, τα κορυφαία ρίσκα για τις επιχειρήσεις το 2021 είναι η Διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας – Business Interruption (# 1 με 41% απαντήσεις) και το Ξέσπασμα πανδημίας (# 2 με 40%) είναι οι κορυφαίοι επιχειρησιακοί κίνδυνοι φέτος, με τους Κυβερνο-κινδύνους (# 3 με 40%) να κλείνουν την πρώτη τριάδα.

Ο CEO της Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS), Joachim Müller, λέει ότι «το Allianz Risk Barometer 2021 κυριαρχείται σαφώς από την τριάδα κινδύνων της Covid-19. Διακοπή επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, ξέσπασμα πανδημίας και κυβερνο-κίνδυνοι αλληλοσυνδέονται έντονα, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη τρωτότητα του εξαιρετικά παγκοσμιοποιημένου και συνδεδεμένου κόσμου μας». Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της AGCS, «η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια υπενθύμιση ότι η διαχείριση κινδύνων και η διαχείριση επιχειρησιακής συνέχειας πρέπει να εξελιχθούν περαιτέρω προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν και να επιβιώσουν σε ακραία γεγονότα. Ενώ η πανδημία συνεχίζει να ασκεί σταθερή πίεση στις χώρες σε όλο τον κόσμο, πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε για πιο συχνά ακραία σενάρια, όπως διακοπή του cloud σε παγκόσμια κλίμακα ή κυβερνο-επίθεση, φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ή ακόμα και μία άλλη εστία νόσου».

Σύμφωνα με την έρευνα, οιι εξελίξεις στις αγορές (# 4 με 19%) ανεβαίνουν επίσης στο Allianz Risk Barometer 2021, αντικατοπτρίζοντας τον κίνδυνο μεγαλύτερης αφερεγγυότητας μετά την πανδημία. Σύμφωνα με την Euler Hermes, το μεγαλύτερο μέρος της αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων θα επέλθει το 2021. Ο παγκόσμιος δείκτης αφερεγγυότητας της Euler Hermes, παγκόσμιου ασφαλιστή εμπορικών πιστώσεων, αναμένεται να φτάσει σε τιμή-ρεκόρ για τις πτωχεύσεις, αύξηση 35% έως το τέλος του 2021, με τις υψηλότερες αναμενόμενες αυξήσεις στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Κίνα και σε βασικές ευρωπαϊκές χώρες.

Άλλοι κίνδυνοι που ανέβηκαν στην κατάταξη περιλαμβάνουν τις μακροοικονομικές εξελίξεις (# 8 με 13%) και τους πολιτικούς κινδύνους και τη βία (# 10 με 11%), οι οποίοι είναι, σε μεγάλο βαθμό, συνέπεια της πανδημίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ