Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΛιανικό εμπόριο: Η αγορά «φωνάζει», τα κρούσματα δεν πέφτουν – Στόχος το…...

Λιανικό εμπόριο: Η αγορά «φωνάζει», τα κρούσματα δεν πέφτουν – Στόχος το… ελεύθερο Πάσχα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε διελκυστίνδα έχει εξελιχτεί η προσπάθεια για άνοιγμα της οικονομίας με αιχμή τη σταδιακή επαναλειτουργεία του λιανικού εμπορίου, με τους ιθύνοντες να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολο δίλλημα, καθώς ενώ δεν μειώνονται τα κρούσματα, υπάρχει γενικευμένο «ρεύμα» σε όλη την αγορά αλλά και την κοινωνία για άνοιγμα των καταστημάτων.

Οι υπέρμαχοι του ανοίγματος των καταστημάτων ισχυρίζονται ότι οι τακτικές του lockdown δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, οπότε μια λελογισμένη λειτουργεία των εμπορικών καταστημάτων κάτω από πολύ αυστηρούς κανόνες – όπως στα σούπερ μάρκετ – θα αποσυμπίεζε μερικώς την κοινωνία και θα έβαζε σε μια τροχιά και την οικονομία.

Πάντως, παρά τις «φωνές» για άνοιγμα, το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 700 χθες για πρώτη φορά από τον ερχομό της πανδημίας στη χώρα μας, λειτουργούν αποτρεπτικά για άνοιγμα την προσεχή Δευτέρα 29 Μαρτίου, όπως ήταν ο αρχικός στόχος.

Πλέον, οι όποιες συζητήσεις για άνοιγμα μετατίθενται για την άλλη Δευτέρα 5 Απριλίου, όμως και αυτή η ημερομηνία είναι επισφαλής καθώς είναι πολλά τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι για να θεωρηθεί ότι δύναται να υπάρξει αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση έως τότε. Άρα, κάποιοι ήδη κάνουν λόγο για πιθανό άνοιγμα στις 12 Απριλίου, πάντα με γνώμονα την τρέχουσα κατάσταση.  

Καθώς οι παλινδρομήσεις και οι παλινωδίες κουράζουν περισσότερο την κοινωνία, οι ιθύνοντες φαίνεται να συμφωνούν πως όποια απόφαση ληφθεί, θα πρέπει να είναι αμετάκλητη και… βιώσιμη, οπότε είναι καλύτερα να υπάρξει κάποια επιπλέον καθυστέρηση, που θα εξασφαλίσει το έλασσον της αποτροπής πισωγυρίσματος.

Στόχος το… ελεύθερο Πάσχα

Παράλληλα, κεντρικός στόχος είναι το Πάσχα να είναι ανοικτή η αγορά, οπότε – για να διασφαλιστεί αυτό – η κυβέρνηση αλλά και οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι είναι καλύτερο να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και ευρύτερα της αγοράς. Κάποιοι εκ των επιστημόνων αναμένουν προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να υπάρξει εξισορρόπηση στην καμπύλη των κρουσμάτων, ενώ θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Στόχος όλων είναι το Πάσχα να λειτουργεί στο σύνολό της η αγορά, ασφαλώς με αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς. Πάντως, μιλώντας την Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ήταν αποθαρρυντικός για άμεσο άνοιγμα της αγοράς, σημειώνοντας πως «δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ