“Από την άλλη πλευρά, μιλάμε για ένα ραντεβού στα τυφλά. Υπάρχει ένα τοπίο στην ομίχλη. Και κανένας ποτέ δεν ψήφισε ποτέ υπέρ της ομίχλης”, αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί. Οι πολίτες βλέπουν ότι από την μια μεριά υπάρχει μία συγκροτημένη ομάδα, με έναν αρχηγό, σαφή ατζέντα και σχέδιο για το μέλλον. Από την άλλη πλευρά, μιλάμε για ένα ραντεβού στα τυφλά».
Αυτό τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο finupnews ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός».
Ειδικότερα, ο υπουργός μιλά για την δύσκολη «επόμενη ημέρα» της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη και πως θα επηρεάσει την εκλογική ετυμηγορία των πολιτών, αναφέρεται στο ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων, ενώ επισημαίνει πως το 2024 θα δοθούν αυξήσεις γύρω στο 3,5%-4%, προϊδεάζοντας ακόμα και για περαιτέρω παρεμβάσεις. «Μπορούμε να αλλάξουμε το Δημόσιο. Το έχουμε αποδείξει. Αν δεν το κάνουμε εμείς, στο παρόν πολιτικό σύστημα δεν θα το κάνει κανείς», όπως τόνισε.
1. Οι περισσότερες εργοδοτικές οργανώσεις, επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ, αλλά και η ΤτΕ πρότειναν αύξηση στον κατώτατο μισθό όχι πάνω από 7,75%. Με ποια λογική η κυβέρνηση αποφάσισε μεγαλύτερη, συγκεκριμένα 9,4%;
Το ποσοστό της αύξησης ήταν η χρυσή τομή ανάμεσα σε δύο πράγματα: την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων -ιδίως των χαμηλόμισθων, που έχουν πληγεί από τον εισαγόμενο πληθωρισμό- και την ανάγκη να μη θιγούν οι αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες επίσης επηρεάζονται από τη διεθνή οικονομική κρίση, την αύξηση του κόστους παραγωγής, των πετρελαιοειδών και των καυσίμων. Είναι επίσης χρυσή τομή ανάμεσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν από εργαζόμενους και εργοδότες. Θα ήταν εύκολο, για να γίνουμε αρεστοί ενόψει εκλογών, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη αύξηση, δεδομένου ότι η αύξηση επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν όμως υπεύθυνο. Διότι θα υπονόμευε τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας και τελικά η μείωση της ανεργίας!
2. Προσφάτως ανακοινώσατε επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στις τέως ΔΕΚΟ. Πότε θα προχωρήσει το μέτρο αυτό;
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μια αλλαγή που φέρνει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Έγινε ήδη η αρχή από τις τράπεζες, τα σούπερ-μάρκετ, τις εταιρείες security, τις ασφαλιστικές εταιρείες, καλύπτοντας πάνω από 150.000 εργαζομένους. Αποτρέπει στην πράξη φαινόμενα υποδηλωμένης-αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών! Και διασφαλίζει, παράλληλα, συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Τώρα, όπως ανακοινώσαμε, και μέχρι τέλη Απριλίου προχωρούμε με τις ΔΕΚΟ στις οποίες ανακοινώσαμε ότι θα επεκταθεί. Όσα διαπιστώθηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών, δηλαδή οι σταθμάρχες που έλειπαν από τη θέση τους, τα περιβόητα «μπλάνκο» κλπ., μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη γρηγορότερα σε αυτό τον τομέα. Και θα ακολουθήσει η σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας και σε άλλους τομείς όπως η βιομηχανία, η εστίαση, ο τουρισμός και τελικά ολόκληρη η αγορά εργασίας!
3. Πέραν από τις εκκρεμείς και επικουρικές συντάξεις, τις οποίες εκδώσατε μαζικά, υπάρχουν επίσης μαζικές προβληματικές αιτήσεις, όπως εκείνες που αφορούν μεγαλοοφειλέτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες. Πως το αντιμετωπίζετε;
Για να έχετε εικόνα των μεγεθών, την τελευταία διετία έχουν εκδοθεί πάνω από 510.000 συντάξεις. Ενώ αυτές που εκκρεμούν είναι μόλις 4.000 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις από το 2021 για τις οποίες υπάρχουν νομικές περιπλοκές (κυρίως λόγω ανοικτών δικαστικών υποθέσεων, οφειλών άνω των ορίων που δεν έχουν διευθετηθεί, μη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος προς το παρόν κλπ.).
Αυτό που έχει, λοιπόν, σημασία είναι ότι, σήμερα, το πρόβλημα εκκρεμών κύριων συντάξεων είναι ουσιαστικά παρελθόν. Πώς; Με μία πολυεπίπεδη προσπάθεια (3.000 σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προκαταβολή σύνταξης, πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, συντάξεις fast track, ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου) με την οποία πετύχαμε ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση των συντάξεων. Πλέον ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης, από τους 18 μήνες που ήταν το 2019, έχει πέσει στους 2 μήνες.
Και υπογραμμίζω, ότι επίκειται η επίλυση του προβλήματος και των εκκρεμών επικουρικών. Από τις 80.000 επικουρικές που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια -και για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη- ο ΕΦΚΑ εξέδωσε το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τις 43.000. Δηλαδή σε δύο μόλις μήνες εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ των επικουρικών! Ενώ, ήδη καταβλήθηκε η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης των 100 ευρώ για τις υπόλοιπες 37.500 επικουρικές, οι οποίες, πάντως, θα εκδοθούν και στο προσεχές διάστημα!
4. Το ΝΑΤ πώς συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια;
Πράγματι το ΝΑΤ συμμετείχε στη γενικότερη προσπάθεια που κάναμε να τελειώνουμε με τη ντροπή των εκκρεμών συντάξεων: Έχει πλέον μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις του και τα εφάπαξ, πρόοδος που όλοι αναγνωρίζουν: οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, της ΠΝΟ και γενικότερα ολόκληρη η ναυτική κοινότητα. Οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ βραβεύτηκαν άλλωστε σήμερα για αυτή τη σημαντική πρόοδο. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα στον ΕΦΚΑ και στο ΝΑΤ. Όμως τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η εικόνα στους δύο αυτούς οργανισμούς δεν έχει καμία σχέση με αυτή που κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η προσπάθεια συνεχίζεται!
5. Αναφέρατε πως το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ θα έχει “ενδιαφέρουσες” πλευρές για τους συνταξιούχους. Μπορείτε να μας δώσετε λεπτομέρειες;
Θα γίνουν σύντομα οι σχετικές ανακοινώσεις, όταν παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας. Εννοείται ότι οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους θα συνεχιστούν με το ήδη θεσπισμένο σύστημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το 2024 θα δοθούν αυξήσεις γύρω στο 3,5%-4%. Ωστόσο, υπάρχουν και περαιτέρω συγκεκριμένες αλλαγές οι οποίες θα προχωρήσουν.
Μην ξεχνάτε, όμως, δύο βασικές παραμέτρους. Πρώτον, ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα χρειάζεται πάντοτε μια υγιή οικονομία και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί πολύ περισσότερο η Νέα Δημοκρατία. Και, δεύτερον, ότι οι συνταξιούχοι μας χρειάζονται έναν πραγματικά σύγχρονο ΕΦΚΑ. Μετά τις παρεμβάσεις που κάναμε τα τελευταία χρόνια (επίλυση του προβλήματος απονομής των κύριων συντάξεων, 1555, κ.ο.κ.) ετοιμάζουμε και περαιτέρω παρεμβάσεις σε αυτό το πεδίο, οι οποίες θα υπηρετήσουν τα 2,5 εκατομμύρια των Ελλήνων συνταξιούχων!
6. Πόσο θεωρείτε ότι θα επηρεάσει η τραγωδία των Τεμπών την εκλογική ετυμηγορία των πολιτών;
Όταν μιλάμε για αυτό το θέμα, πρέπει να μην ξεχνάμε την κύρια διάσταση, η οποία έχει να κάνει με τις ζωές που χάθηκαν. Και γι’αυτό το λόγο, το πρώτιστο καθήκον μας είναι η ανεύρεση των ευθυνών σε όλα τα επίπεδα και η ανάταξη των σιδηροδρόμων από την άλλη. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν, έδειξαν ότι ορισμένοι ψηφοφόροι μας «μούδιασαν» μετά την τραγωδία. Δεν ήταν απρόσμενο. Αναρωτιούνται οι πολίτες αυτοί πώς, η ίδια κυβέρνηση που τα κατάφερε στη διαχείριση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση της Τουρκίας, στη διαχείριση της ενεργειακής κρίση κ.ο.κ. στην περίπτωση του ΟΣΕ να μην καταφέρνει. Οι πολίτες αυτοί περιμένουν, λοιπόν, από εμάς πειστικές απαντήσεις για το πώς θα συγκρουστούμε με τις νησίδες εκείνες του βαθέος κράτους, όπου αυτές επιμένουν ακόμα, όπως στον ΟΣΕ.
Πιστεύω, ότι θα τους πείσουμε. Διότι, στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο αποτυχίες στην αντιμετώπιση των παθογενειών του Δημοσίου. Έχουμε και αρκετές επιτυχίες: Στον ΟΤΕ ήταν κάποτε ρουσφέτι να βάλεις τηλέφωνο, ενώ η Cosmote προχωρά σήμερα με σύγχρονο τρόπο. Στην Ολυμπιακή έκλεισε μία χαίνουσα πληγή. Στο Λιμάνι του Πειραιά ήρθε η Cosco. Η ΔΕΗ ήταν υπό χρεοκοπία και το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ο ΕΦΚΑ δεν έχει πια καμία σχέση με τον ΕΦΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Νέα Δημοκρατία τα έκανε αυτά. Μπορούμε, λοιπόν, να αλλάξουμε το Δημόσιο. Το έχουμε αποδείξει. Αν δεν το κάνουμε εμείς, στο παρόν πολιτικό σύστημα δεν θα το κάνει κανείς. Διότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κινούνται προς την κατεύθυνση του χαϊδέματος των συντεχνιών και της διατήρησης του τέλματος στο Δημόσιο. Και γι’αυτό, κατά την άποψή μου, παρά τα όποια λάθη, για τη μάχη με το βαθύ κράτος, οι πολίτες θα εμπιστευτούν τελικά τη Νέα Δημοκρατία!
7. Πόσο εφικτή είναι η αυτοδυναμία και πώς σχολιάζετε την αναφορά του προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για εκλογικές συνεργασίες χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα στην πρωθυπουργία;
Προσωπικά πιστεύω ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός. Όχι μόνο διότι η Νέα Δημοκρατία δείχνει να συγκρατεί τις όποιες αναμενόμενες απώλειες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Αλλά και, διότι, στο τέλος της ημέρας, η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί. Και οι πολίτες βλέπουν ότι από τη μια μεριά υπάρχει μία συγκροτημένη ομάδα, με έναν αρχηγό, σαφή ατζέντα και σχέδιο για το μέλλον. Από την άλλη πλευρά, μιλάμε για ένα ραντεβού στα τυφλά. Υπάρχει ένα τοπίο στην ομίχλη. Και κανένας ποτέ δεν ψήφισε ποτέ υπέρ της ομίχλης.
Οι τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη για το θέμα αυτό, επιτείνουν αυτήν την εικόνα. Η Ελλάδα είχε μία κρίση διαρκείας την περασμένη δεκαετία. Τώρα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά ψηλότερα. Δεν είναι καθόλου ώρα να επιβεβαιωθεί ακόμα μια φορά στη χώρα μας ο μύθος του Σίσυφου. Δεν μπορούμε να χάσουμε και δεν θα χάσουμε όσα κατακτήσαμε την τελευταία τετραετία!