Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚ. Φραγκογιάννης: Εξήντα χρόνια συνεργασίας Ελλάδας-Ν. Κορέας

Κ. Φραγκογιάννης: Εξήντα χρόνια συνεργασίας Ελλάδας-Ν. Κορέας

Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Νότιας Κορέας τόνισε, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, κατά τον εορτασμό των 60 ετών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η ειδική τελετή εορτασμού έλαβε χώρα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρέσβη της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα, S. Lim.
Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος-Ν. Κορέας χρονολογείται από τον Απρίλιο του 1961. Η πρεσβεία της Κορέας στην Αθήνα συνεστήθη το 1973. Ο δεσμός φιλίας και η εμπιστοσύνη, που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο της Κορέας, μεταξύ των δύο χωρών εμβαθύνεται συνεχώς χρόνο με τον χρόνο. Το 1950 η Ελλάδα απέστειλε εκστρατευτικό σώμα 10.581 ανδρών με επτά μεταγωγικά αεροσκάφη για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας της Κορέας, παρότι οι δύο χώρες δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις, με απώλεια 186 ανδρών που έπεσαν στο πεδίο μάχης και 610 τραυματίες.
«Οι σχέσεις βαθιάς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Κορέας σφραγίσθηκαν για πάντα κατά τον Πόλεμο της Κορέας, με τον ηρωισμό και τη θυσία των πολεμιστών του Εκστρατευτικού Σώματος της Ελλάδας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Στον χαιρετισμό του, ο Κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων έως σήμερα, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Κορέας έχουν αναπτυχθεί εντυπωσιακά σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμβολή της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας στην κορεατική οικονομία με τις ναυπηγήσεις ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Νότια Κορέα κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την πρόκληση της πανδημίας και να διαφυλάξουν την υγεία των πολιτών τους, επισημαίνοντας ότι η λήξη της πανδημίας θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα και στις ελληνο-κορεατικές σχέσεις. Σχέσεις, που, όπως πρόσθεσε, παρά το εξαιρετικό επίπεδό τους, έχουν σαφή περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, με κοινό στόχο των επόμενων ετών την αύξηση των εμπορικών, επενδυτικών και τουριστικών ροών, καθώς και την προώθηση ακόμα στενότερων συνεργασιών σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεών μας, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας.
Σημειώνεται, ότι οι δύο χώρες εκφράζουν παρόμοιες θέσεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα και συνεργάζονται στενά με διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ