Το Κύπελλο Εθνών της Αφρικής ετοιμάζεται για την πρώτη σέντρα στις 13 Ιανουαρίου, με τον αγώνα Ακτή Ελεφαντοστού- Γουϊνέα Μπισάου, όμως αυτή η συνθήκη όχι απλά δεν χαροποιεί σημαντικό μέρος του ποδοσφαιρικού πλανήτη αλλά ισχυροποιεί το αιώνιο δίλημμα για τους παίκτες: “Σύλλογοι η Εθνικές ομάδες;“.
Η Premier League και όχι λίγες ακόμη Λίγκες όπως η γαλλική και η ιταλική, είναι από εκείνες που θα υποστούν τις πιο σημαντικές απώλειες στα ρόστερ των ομάδων τους, στο διάστημα 13/1 – 11/2, όπου θα διαρκέσει η διοργάνωση στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Ονόματα όπως αυτά των Mohamed Salah, Victor Osimhen και Achraf Hakimi θα λείψουν από τα πλάνα των προπονητών τους, αν και η διοργάνωση συμπίπτει χρονικά με τα winter breaks κάποιων πρωταθλημάτων.
Στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός θα στερηθεί τον Ελ Κααμπί, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην τελική 23άδα του Μαρόκου. Ο “ερυθρόλευκος” φορ, που επέστρεψε, σήμερα (28/12), στις προπονήσεις, έμαθε ότι μπήκε στην αποστολή της πατρίδας του, που σημαίνει ότι θα απουσιάσει για μεγάλο διάστημα από τις υποχρεώσεις των πειραιωτών. Δεν θα συμβεί το ίδιο και στην ΑΕΚ με τον Άμραμπατ, που έμεινε εκτός κλήσεων του Μαρόκου.
Ο άσος του Ολυμπιακού πρέπει να βρίσκεται στην πατρίδα του, στις 2/1, ώστε να ενσωματωθεί στην αποστολή του Μαρόκου. Κατά συνέπεια ο Ολυμπιακός θα κινηθεί και για την απόκτηση επιθετικού, τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.
Στις τελικές κλήσεις της Εθνικής Καμερούν βρίσκεται ο Αρόλντ Μουκουντί. Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει το Βόλο στις 3 Ιανουαρίου στην OPAP Arena και έπειτα κοντράρεται στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Γ. Καραϊσκάκης στις 7 Ιανουαρίου και μένει πλέον να διευκρινιστεί αν ο καμερουνέζος στόπερ θα ενταχθεί αμέσως μετά από αυτό το ματς στην εθνική του.
Στον ΠΑΟΚ, τρεις ποδοσφαιριστές του ετοιμάζονται για τις υποχρεώσεις τους με τις εθνικές ομάδες της χώρας τους, καθώς τόσο ο Έκονγκ (Νιγηρία) όσο και ο Σαμάτα (Τανζανία) με τον Ράχμαν Μπάμπα (Γκάνα), φαίνεται πως θα είναι εκτός.
Ο Ατρόμητος θα στερηθεί δύο εκ των σημαντικότερων παικτών του, αφού οι Καμαρά και Κεσχρίντα κλήθηκαν αντίστοιχα από τη Γουινέα και την Τυνησία.
Πάμε στις πιο μεγάλες Λίγκες. Ο Γιούργκεν Κλοπ στο παρελθόν έχει ασκήσει έντονη κριτική για το γεγονός ότι το Africa Cup of Nations (Afcon), διεξάγεται στη μέση της σεζόν.
Το 2017 η Συνομοσπονδία του αφρικανικού ποδοσφαίρου αποφάσισε να μεταθέσει τους μήνες διεξαγωγής της διοργάνωσης από Ιανουάριο-Φεβρουάριο σε Ιούνιο-Ιούλιο. Πρώτη φορά έγινε καλοκαίρι για τις ομάδες της Ευρώπης, το 2019 στην Αίγυπτο.
Όμως η επόμενη τελική φάση, του 2021, επέστρεψε στο χειμώνα το 2022, προκειμένου να αποφευχθούν δύσκολες καιρικές συνθήκες στην οικοδέσποινα χώρα του Καμερούν, αλλά και εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι παίκτες των εθνικών ομάδων αυτών των χωρών παραπονούνται, διότι γνωρίζουν ότι υπάρχουν προπονητές στην Ευρώπη που δεν τους προτιμούν, εξαιτίας του κυπέλλου Εθνών Αφρικής, σε αντίθεση με βραζιλιάνους οι οποίοι για να παίξουν στο Copa America απουσιάζουν μόνο καλοκαίρι.
Η Γκάνα για παράδειγμα έχει στην εθνική της ομάδα αρκετούς σταρ από τα ευρωπαϊκά club. Από την Arsenal ο Thomas Partey, από τη West Ham ο Mohammed Kudus και από την Crystal Palace ο Jordan Ayew είναι μεταξύ εκείνων που θα ταξιδέψουν στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Η επόμενη διοργάνωση το 2025, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μαρόκο, επρόκειτο να επιστρέψει στο διάστημα του καλοκαιριού, όμως αυτό πλέον δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του πρώτου παγκόσμιου κυπέλλου συλλόγων που θα γίνει 15/6-13/7 στις ΗΠΑ. Διοργάνωση που θα φιλοξενήσει clubs και από τις 6 Συνομοσπονδίες.
Αυτή τώρα θα είναι η 34η διοργάνωση του τουρνουά της Αφρικής και επιστρέφει στην Ακτή Ελεφαντοστού για δεύτερη φορά, αφού διεξήχθη εκεί και το 1984, όπου το Καμερούν κατέκτησε τον τίτλο.