Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚυρ. Μητσοτάκης: Παγκόσμιας σημασίας και διεθνούς εμβέλειας το ανάκτορο του Βασιλιά Φιλίππου...

Κυρ. Μητσοτάκης: Παγκόσμιας σημασίας και διεθνούς εμβέλειας το ανάκτορο του Βασιλιά Φιλίππου Β’

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε σήμερα το αναστηλωμένο ανάκτορο του Βασιλιά Φιλίππου του Β’ στις Αιγές Ημαθίας, που έχει χαρακτηριστεί “Παρθενώνας της Μακεδονίας” και αναφέρθηκε στην παγκόσμια σημασία και τη διεθνή εμβέλεια του ανακτόρου. «Είναι ένα στοίχημα να καταστήσουμε τις Αιγές σημείο συνάντησης με το μεγαλείο των καταβολών μας και ένα μέρος της σύγχρονης ζωής μας, καθώς παρά την ισοπεδωτική παρέμβαση των Ρωμαίων, που επιχείρησαν να σβήσουν από τη μνήμη το μεγαλείο των Μακεδόνων το πνεύμα των Αιγών δεν έσβησε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ευχήθηκε στους παριστάμενους «καλή χρονιά με την ευχή το 2024 να γίνει ένα ορόσημο μεγαλύτερης εθνικής προόδου και πολιτισμού».

«Είναι ο τόπος, στον οποίο στέφθηκε βασιλιάς στην κυριολεξία λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του πατέρα του ο Μέγας Αλέξανδρος για να ξεκινήσει αυτή τη λαμπρή εκστρατεία του, μετατρέποντας τον τότε γνωστό κόσμο στην ελληνιστική οικουμένη, στην πρώτη ουσιαστικά έκφραση της παγκοσμιοποίησης εκείνης της εποχής. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας και διεθνούς εμβέλειας.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από ένα χρόνο βρέθηκα εδώ για να εγκαινιάσω το νέο πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών, το οποίο τους πρώτους 11 μήνες της λειτουργίας του έχει δείξει μεγάλη δυναμική. Σε όλα αυτά προστίθεται και το αναστηλωμένο ανάκτορο, ώστε όλα αυτά να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να μπορούν να συνδιαλέγονται με τον επισκέπτη.

Χαρακτήρισε το ανάκτορο ως «ένα αποτύπωμα ζωντανό στο πέρασμα των αιώνων χάρη στη διαρκή και αρμονική ώσμωση του ελληνικού πολιτισμού με τους πολιτισμούς με τους οποίους συναντήθηκε», σημειώνοντας πως «κι αν αυτή η πορεία είναι γνωστή, ο χώρος από τον οποίο ξεκίνησε αυτή η πορεία παραμένει ακόμη θα έλεγα σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ξενάγησή του στο αναστηλωμένο ανάκτορο, αναφέρθηκε στον Μανόλη Ανδρόνικο και συνεχάρη την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη και τους συνεργάτες της.

Λίγο νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για ένα μνημείο «όχι μόνο με πολιτιστικό αλλά και εθνικό χαρακτήρα, καθώς επιβεβαιώνει την ελληνική διαχρονικότητα της Μακεδονίας στο βάθος των αιώνων και μετατρέπει την περιοχή σας σε έναν πολιτιστικό πόλο, τολμώ να πω, παγκόσμιας εμβέλειας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ