Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚλειδώνουν πόροι για την επιδότηση ρεύματος μέσω του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

Κλειδώνουν πόροι για την επιδότηση ρεύματος μέσω του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

Τη διασφάλιση πόρων για την ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στοχεύει τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση.

Η ρύθμιση, με βάση πληροφορίες, θα προβλέπει τη μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, στο 50% από 60% που είναι σήμερα αλλά και τη δυνατότητα το ενίσχυσης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης με πόρους που θα φτάνουν σε  ποσοστό της το 30-40% των εσόδων των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι από το κονδύλι των περίπου 500 εκατ. ευρώ που απαιτείται για να επιδοτηθούν τα νοικοκυριά μέσα από το εν λόγω Ταμείο, τα 400 εκατ. ευρώ   θα προέλθουν από τα έσοδα της δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Μάλιστα η ψήφιση της τροπολογίας αναμένεται να γίνει  έως την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου για να ακολουθήσει στη συνέχεια η έκδοση υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τη νέα κατανομή των κονδυλίων από τις δημοπρασίες ρύπων τα οποία για το 2021 υπολογίζονται σε περίπου 1 δις ευρώ.

Πάντως το όλο εγχείρημα που προωθεί το ΥΠΕΝ κι η διοίκηση του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) απαιτεί λεπτούς χειρισμούς καθώς θα πρέπει μέσω των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων να εξυπηρετηθούν τόσο οι στόχοι της προώθησης των ΑΠΕ και  αποπληρωμής των παραγωγών, ενίσχυσης των λιγνιτικών περιοχών και τ συντήρησης δράσεων σε περιοχές Natura, όπως προβλέπεται, όσο και η ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στο ράλι των τιμών ενέργειας.

Βέβαια καθώς  η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα δεν υπάρχει ζήτημα καθώς τα έσοδα είναι σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είπε ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους παραγωγούς ΑΠΕ αλλά και για τη βιομηχανία και τα ποσά που λαμβάνει ως αντιστάθμιση για την αποτροπή του κινδύνου διαρροής άνθρακα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ