Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Θ. Βασιλακόπουλος: Οι ευπαθείς ομάδες καλό είναι να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Θ. Βασιλακόπουλος: Οι ευπαθείς ομάδες καλό είναι να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Για τον κορωνοϊό μίλησε στο MEGA ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας πως δεν είναι σε έξαρση στη χώρα μας.

«Δεν χρειάζεται πανικός, στη χώρα δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, ήταν μια βδομάδα σταθεροποίησης ίσως και αποκλιμάκωσης, είμαστε γύρω στις 1.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία μας την εβδομάδα για τουλάχιστον 3 βδομάδες», είπε αρχικά.

Για τον εμβολιασμό, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε:

«Δυστυχώς το χειρότερο είναι ότι εδώ και ακρατές βδομάδες είμαστε περίπου στις 50 απώλειες την βδομάδα. Το ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι, τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα να εκμεταλλευτούν το δώρο που λέγεται εμβόλιο. Το ολοκαίνουριο εμβόλιο σχεδιασμένο από την αρχή με την ίδια δοκιμασμένη τεχνολογία αλλά σχεδιασμένο να πιάνει τα τρέχοντα στελέχη».

«Μπορούμε να μπούμε να κλείσουμε ραντεβού να το κάνουμε. Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού είναι ότι θα πρέπει, απαραίτητα και όχι υποχρεωτικά, οι ευπαθείς ομάδες είναι καλό να το κάνουν σύντομα. Επειδή έχει πάψει να είναι υποχρεωτικό το testing, ένας τρόπος να περιορίσουμε τον κορωνοϊό, ή αν νοσήσουμε να έχουμε καλύτερη έκβαση, είναι αν έχουμε συμπτώματα να κάνουμε 2-3 τεστ ώστε αν είμαστε θετικοί, να τροποποιήσουμε την συμπεριφορά μας. Να φορέσουμε μάσκα, να μην πάμε στο σπίτι του φίλου μας. Αν είμαστε στις ευπαθείς ομάδες, να διαγνωστούμε στις 4-5 μέρες και να πάρουμε τα αντιικά χάπια που υπάρχουν», κατέληξε αναφορικά με τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα.