Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ G7 θέλει να επεκτείνει την επιρροή της

Η G7 θέλει να επεκτείνει την επιρροή της

Οι ηγέτες των χωρών της G7, που θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα στη Χιροσίμα, στη δυτική Ιαπωνία, δεν θα είναι μόνοι: οκτώ τρίτες χώρες, εκ των οποίων μεγάλες οικονομίες, έχουν προσκληθεί στη σύνοδο σε μια προσπάθεια να επηρεαστεί η γνώμη τους για τη Ρωσία και την Κίνα.

Μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, θα είναι παρούσες επίσης στην Χιροσίμα, όπως και η Ινδονησία, που εκπροσωπεί την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, αλλά και οι Νήσοι Κουκ, που εκπροσωπούν τα νησιά του Ειρηνικού, και οι Κομόρες, που προεδρεύουν της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι χώρες αυτές θα μετάσχουν σε αρκετές συνόδους εργασίας, όπως και διμερείς, οι οποίες έχουν στόχο να συγκεντρώσουν ορισμένους ηγέτες απρόθυμους να αντιταχθούν στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και στις αυξανόμενες στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.

“Είναι συχνό πια ο κατάλογος των προσκεκλημένων σε αυτά τα γεγονότα να είναι αρκετά μακρύς, αλλά δεν είναι προσκεκλημένος όλος ο κόσμος”, εξηγεί ο Τρίστεν Νέιλορ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Η G7 θέλει να εκλαμβάνεται ως ένα “κλαμπ αφιερωμένο στη δημοκρατία” και επιδιώκει να εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη για την Ουκρανία, όπως και για τις προσπάθειές της να αντιταχθεί στην Κίνα, σημειώνει στο AFP ο ειδικός σε θέματα διεθνών συνόδων κορυφής.

Η Ινδία είναι επί μακρόν στρατιωτικός σύμμαχος της Μόσχας και η “διφορούμενη θέση” της για τον πόλεμο στην Ουκρανία απέχει από αυτή άλλων μεγάλων δημοκρατιών, υπενθυμίζει ο Νέιλορ, κατά την άποψη του οποίου αυτή η σύνοδος κορυφής είναι μια ευκαιρία “να αποπειραθεί η συσπείρωση της Ινδίας στον σκοπό” της G7, μολονότι αυτό προαναγγέλλεται περίπλοκο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ