Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΗ "πράσινη" στροφή του Πειραιά

Η “πράσινη” στροφή του Πειραιά

Η νέα εποχή για το Λιμάνι του Πειραιά είναι ήδη γεγονός με την ανάπτυξη του Λιμένα τα τελευταία χρόνια να είναι αισθητή σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται, άλλωστε, για αποτέλεσμα της ισχυρής παρουσίας του Ομίλου COSCO Shipping και της νέα διοίκησης του ΟΛΠ στο λιμάνι, με έναν σημαντικό αριθμό επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να υλοποιηθούν. Ποιος είναι ο στόχος του Οργανισμού; Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του μεγαλύτερου Λιμένα της χώρας.

Η ΟΛΠ Α.Ε. στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής της για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του λιμένος έχει ως βασική προτεραιότητα τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός αποδίδει μεγάλη αξία στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών πάντοτε σε συνδυασμό με την ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοσή του και ως εκ τούτου επενδύει σε συστήματα διαχείρισης που αναγνωρίζονται και εφαρμόζονται παγκοσμίως, όπως τα πρότυπα ISO. Η ΟΛΠ Α.Ε. έχει λάβει σημαντικές πιστοποιήσεις ISO τόσο για την ποιότητα όσο και για το περιβάλλον και την ενεργειακή διαχείριση, αναφορικά με όλες τις λιμενικές της δραστηριότητες αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως την ισχυρή δέσμευση του Οργανισμού για εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών με απώτερο στόχο τη συνεχή βελτίωση και αριστεία σε λειτουργικό επίπεδο και για όλο το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του.

Ο Οργανισμός κατέχει τον τίτλο του “ECO PORT” που παρέχεται από το κορυφαίο Ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό δίκτυο και έχει αποδεδειγμένα υιοθετήσει και υλοποιεί μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 μέσω της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και μεριμνά για μια σωστή πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων, παράλληλα με τη μείωση του θορύβου και τη διατήρηση της ποιότητας των νερών του Λιμένα.

«Τo λιμάνι του Πειραιά έχει πιστοποίηση ως οικολογικό λιμάνι και συμμετέχει ενεργά στην προώθηση πρωτοβουλιών καθαρής ενέργειας. Έχει επίσης ειδική ομάδα ενεργειακής διαχείρισης, που έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών από τη λειτουργία του λιμένα», σημειώνει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Νεκτάριος Δεμενόπουλος.

«Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς προσφέρει μία μεγάλη γκάμα λιμενικών υπηρεσιών, που έχει να κάνει από τη φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων και φτάνει στις βοηθητικές υπηρεσίες για τη μεταφορά επιβατών, στη ναυπηγοεπισκευή και σε πολλές άλλες υπηρεσίες μικρότερου μεγέθους. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται σε μία ακτογραμμή 43 χιλιομέτρων και σε μία συνολική επιφάνεια περίπου 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Και μόνο από αυτά τα στοιχεία καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει η σωστή ενεργειακή διαχείριση και για το λόγο αυτό η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς την αντιμετωπίζει ως υψηλότατη προτεραιότητα. Παραδοσιακά το λιμάνι του Πειραιά συμμετέχει σε πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που έχουν στόχευση τη σωστή περιβαλλοντική διαχείριση και έχει πιστοποίηση ως οικολογικό λιμάνι, eco port από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λιμένων και άλλες πιστοποιήσεις ISO και λοιπά που διαρκώς ανανεώνονται», προσθέτει.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΠ Α.Ε. Yu Zenggang, μιλώντας στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την εμβληματική διοργάνωση που συγκεντρώνει κάθε χρόνο κορυφαίους ηγέτες από διάφορους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας, τόνισε πως το εντυπωσιακό άλμα στη διεθνή κατάταξη του Λιμένος Πειραιώς τα τελευταία χρόνια, οι πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις του για τα ζητήματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας, καθώς και τα θεαματικά ετήσια αποτελέσματα της Εταιρείας, τα οποία ξεπερνούν κάθε προηγούμενη επίδοση, αποτελούν τις καλύτερες αποδείξεις ύπαρξης ορθού στρατηγικού σχεδιασμού και επιτυχούς υλοποίησής του. Μάλιστα υπογράμμισε πως τα επιτεύγματα του Λιμένος Πειραιώς έχουν ευρύτερη συλλογική σημασία, δεδομένων των μεγάλων αποδόσεων για την ελληνική οικονομία, αλλά κυρίως για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Τα λιμάνια είναι μεγάλος παράγοντας της ναυτιλίας, αλλά και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ενώ γίνονται ήδη αρκετές προσπάθειες για να καταστούν βιώσιμα, απαιτούνται περισσότερες δράσεις, οι οποίες προστάζονται από το μέγεθος του προβλήματος της κλιματικής κρίσης. Ως εκ τούτου και πάνω σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΛΠ με συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης του λιμανιού αποτελεί αναμφισβήτητα πετυχημένο παράδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, με τελικό αποτέλεσμα πολλαπλά οφέλη για όλους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ