Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ ελληνική πρωτιά με βάση το ΑΕΠ και η «καμπύλη» των ομολόγων

Η ελληνική πρωτιά με βάση το ΑΕΠ και η «καμπύλη» των ομολόγων

«Υγεία» αποτυπώνει σύμφωνα με τους ειδικούς η καμπύλη με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η αντιστροφή της καμπύλης παραπέμπει σε ύφεση.

Ο δείκτης «υγείας» συνίσταται στο εξής: αν εξαιρεθούν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου -για τα οποία έχει ήδη δρομολογηθεί η ταχύτατη απομείωση των οφειλών και με ρυθμό που μπορεί να ξεπεράσει το 40% σε ετήσια βάση, η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων κινείται προς τα πάνω για τον απλούστατο λόγο ότι τα βραχυπρόθεσμης διάρκειας ομόλογα έχουν χαμηλότερη απόδοση από τα μεγαλύτερης. Αν για παράδειγμα συγκριθεί το 2ετές ομόλογο (2,77%) με το 10ετές (3,35%) προκύπτει μια διαφορά άνω των 50 μονάδων βάσης η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, η 30ετία είναι σήμερα στο 3,75%. 

Η ελκυστική για τις αγορές διαμόρφωση της καμπύλης είναι απόρροια και της καλής πορείας της οικονομίας αλλά και της συντονισμένης προσπάθειας που κάνει ο ΟΔΔΗΧ τα τελευταία χρόνια με τις επανεκδόσεις ομολόγων, την διαρκή επαφή με τις αγορές ώστε να καταγράφονται οι ανάγκες, τις κινήσεις όπως η εξασφάλιση του κόστους δανεισμού με τα swaps ή και οι πρόωρες αποπληρωμές χρέους καθώς και η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμη και η Γερμανία -η οποία ουσιαστικά βρίσκεται πλέον σε ύφεση το 2023 έστω και οριακή- έχει πλέον αντίστροφη καμπύλη αποδόσεων με την 2ετία να δίνει 2,8% και την 10ετία 2,38%. Ανάλογη εικόνα και για άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες: Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ