Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ δικαίωση

Η δικαίωση

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιώμενος μετά τις αποφάσεις της Κομισιόν για τη δημιουργία Εθνικών Bad Banks προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τον διοικητή της ΤτΕ που είναι από τους πρώτους που κατέθεσαν και στήριξαν αυτήν την ιδέα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι προβλέπει αυτό το σχέδιο;
-Την βαθύτερη ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς προβληματικών δανείων και λοιπών στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζικών ισολογισμών.

-Την ίδρυση εθνικών bad banks. Αυτό δηλαδή, που πρότεινε εδώ και 16 μήνες η ΤτΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας, για την δημιουργία μιας Asset Management Company, που θα ερχόταν να συμπληρώσει το σχέδιο «Ηρακλής».

-Την μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου στην ΕΕ, που θα συμβάλλει στη σύγκλιση των διαφόρων πτωχευτικών πλαισίων ανά την Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά πρότυπα προστασίας του καταναλωτή και

-Την εφαρμογή προληπτικών μέτρων όπου χρειάζεται, για να διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας στο πλαίσιο της Οδηγίας BRRD και του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να χαμογελά γιατί βλέπει να δικαιώνεται ένα σχέδιο που στήριξε με όλες του τις δυνάμεις και υπερασπιζόταν σε κάθε περίσταση παρά τον “πόλεμο” που δέχτηκε και την άρνηση κυβερνητικών παραγόντων επιμένοντας πως ο “Ηρακλής” είναι αρκετός για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων”.

H Τράπεζα της Ελλάδος προλαβαίνοντας τις εξελίξεις έχει υποβάλει στην κυβέρνηση από τα τέλη Σεπτεμβρίου αναλυτικό σχέδιο για την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, το οποίο προβλέπει όχι μόνο τη μεταβίβαση στο νέο οργανισμό του μεγαλύτερου μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα απομείνουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», αλλά και τη μεταφορά αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ