Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΒ.Κορκίδης: «Η αγωνία των επιχειρήσεων για τον κίνδυνο πτωχεύσεων»

Β.Κορκίδης: «Η αγωνία των επιχειρήσεων για τον κίνδυνο πτωχεύσεων»

Άρθρο προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη

Η Κομισιόν και τα εθνικά κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία προετοιμάζονται πλέον για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Ο προβληματισμός στρέφεται στη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης και στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πρωτοφανούς εκτίναξης των πτωχεύσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών έκαναν μια πρώτη εκτίμηση του κινδύνου εκτίναξης των χρεοκοπιών επιχειρήσεων στις χώρες τους. Ταυτόχρονα συζήτησαν για το πότε θα είναι σε θέση οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ εξέτασαν σειρά μέτρων και πολιτικών που σχεδιάζονται προκειμένου να αποφευχθούν χρεοκοπίες βιώσιμων επιχειρήσεων. Η αγωνία των χειμαζομένων από την πανδημία επιχειρήσεων αφορά στα μέτρα στήριξης, τα οποία δεν είναι εφικτό να έχουν ημερομηνία λήξης πριν από το τέλος του 2021. Πέρα από την κατάρρευση της ζήτησης, οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις ελλείψεις στην προμήθεια εξοπλισμού και κυρίως την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών και των μεταφορικών δαπανών. Αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες στη διαχείριση του εργατικού δυναμικού, που προκύπτουν από τους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες στους χώρους εργασίας.

Οπως ανέφερε στους ευρωπαίους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, η παράταση των περιοριστικών μέτρων, η οποία ήταν απαραίτητη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Επίσης τόνισε ότι η ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και ειδικά από τον τουρισμό. Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης εκταμίευσης πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και τη σημασία της αξιοποίησης του συνόλου της χρηματοδότησης που έχει προβλεφθεί για το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

Αναφορικά με το σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η θέση της Αθήνας είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσεων για όσο χρόνο απαιτηθεί. Τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα, στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση και να επανεκκινήσουν, με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές, στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό προκρίνεται η επιδότηση των παγίων δαπανών λειτουργίας των επιχειρήσεων, η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει το μέτρο της ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών», που απευθύνθηκαν ουσιαστικά σε επιχειρήσεις που είτε παραμένουν κλειστές, είτε έχουν σημαντική μείωση του τζίρου τους. Η αγωνία της αγοράς και της κυβέρνησης, επί του παρόντος, είναι η επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, που όσο παραμένει κλειστό δημιουργεί εβδομαδιαίες απώλειες 500 εκ. ευρώ και μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος 2 δις ευρώ.

Σημειωτέον, πως η αγωνία της πτώχευσης δεν περιορίζεται μόνο στις βαριά πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά μοιράζεται στις συνεργαζόμενες, σε δημόσιο και τράπεζες. Η κανονική λειτουργία του λιανεμπορίου, όταν βεβαίως επιτραπεί, με μόνο περιορισμό ένα SMS, σε συνδυασμό με τη παράταση των εκπτώσεων μέχρι τέλος Μαρτίου είναι μια σωστή απόφαση, αφού σίγουρα θα δώσει ανάσα, τόσο στην αγορά, όσο και στο οικονομικό επιτελείο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ