Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗράκλειο: Ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία...

Ηράκλειο: Ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων

Με την παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ξεκίνησαν σήμερα στο Ηράκλειο, οι εργασίες του Ενωσιακού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου, στο πλαίσιο της ΕΕ.

«Πρόκειται για ένα επιστημονικό κέντρο καταγραφής, αλλά και συμβουλής πολλών κρατών-μελών, του οποίου η ακτινοβολία και η δράση θα περνάει τα ευρωπαϊκά όρια», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης που ευχαρίστησε την Ευρωπαία επίτροπο δηλώνοντας περήφανος και ευτυχής, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη μέρα. 

«Ανοίγει μία καινούργια σελίδα για τη χώρα μας και για ολόκληρη την Ευρώπη». πρόσθεσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, συμπληρώνοντας ότι «εμπιστευόμαστε το επιστημονικό δυναμικό του νησιού» και «ευχόμαστε το Κέντρο να έχει πλούσια δράση, χρήσιμη πληροφορία, πολλά και καλά αποτελέσματα για το περιβάλλον, για τους αλιείς, για τους ιχθυοκαλλιεργητές αλλά και συνολικά για την ερευνητική και επιστημονική κοινότητα». 

Επιπρόσθετα ο κ. Αυγενάκης συμπλήρωσε ότι «συνεχίζουμε μία πορεία χρήσιμη και με όλα αυτά που γίνονται, αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είναι μόνο επιδοτήσεις» καθώς όπως κατέληξε «έχουμε πολλά μέτωπα που μπορούμε να αναπτύξουμε, αποδεικνύοντας την πραγματική αναπτυξιακή δράση που μπορεί να έχει για τον πρωτογενή τομέα το υπουργείο». 

Το Κέντρο Αναφοράς, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα που θα υπάρχουν στην Ευρώπη και το πρώτο εξειδικευμένο για θέματα υδρόβιων ζώων, θα λειτουργεί με τη μορφή της κοινοπραξίας, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και με την συμμετοχή του Κέντρου Βιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

«Νομίζουμε ότι για το Πανεπιστημιο Κρήτης είναι μια ακόμη ευκαιρία για να φανεί ότι είμαστε μπροστά», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, που ευχαρίστησε τόσο την επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου όσο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμπληρώνοντας ότι μέσα από αυτό το Κέντρο το Πανεπιστήμιο Κρήτης «κάνει ένα ακόμη βήμα, συμβάλλοντας στην πρόοδο της κοινωνίας». 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκτός από τις ομιλίες της επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου και του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Κοντάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ ο αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης, Μιχαήλ Παυλίδης παρουσίασε το Κέντρο Animal Welfare.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ