Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕύλογη πτώση – διόρθωση μετά από ράλι 8,42% στο Χρηματιστήριο

Εύλογη πτώση – διόρθωση μετά από ράλι 8,42% στο Χρηματιστήριο

Την πρώτη – ουσιαστικά – πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες 14 που έχουν λάβει χώρα από τις 18 Ιουλίου πραγματοποίησε την Παρασκευή 6 Αυγούστου το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 893,47 μονάδες με απώλειες 1,09%.Κύρια αιτία της πτωτικής – διορθωτικής συνεδρίασης της Παρασκευής δεν ήταν οι ισχυρές ρευστοποιήσεις αλλά η απουσία νέων αγοραστών, κάτι που μαρτυράται από το γεγονός ότι τα αρνητικά πρόσημα ήρθαν με αξία συναλλαγών μόλις 35 εκατ. ευρώ, που είναι μια από τις μικρότερες επιδόσεις των τελευταίων πολλών εβδομάδων.

H αγορά μπορεί να έπιασε στη συνεδρίαση της Πέμπτης (5/8) τις 900 μονάδες όμως φάνηκε πως το timing δεν ήταν ακόμη ώριμο για μια πειστική κατοχύρωση αυτών των επιπέδων.

Από εκεί και πέρα, οι συνεδριάσεις αυτών των ημερών, όπου η καλοκαιρινή ραστώνη επηρεάζει τις συναλλαγές και το επενδυτικό ενδιαφέρον, ασφαλώς και δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτικές για το momentum που μπορεί να διαμορφωθεί. Η αλήθεια είναι ότι οι επενδυτές εστιάζουν σε συγκεκριμένους τίτλους, που είτε έχουν κάποια είδηση, είτε έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 0,59%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +0,60%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,47%.

Υπήρχαν και υπάρχουν σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη

Σε κάθε περίπτωση, περιθώρια για διόρθωση τουλάχιστον έως τις 880 μονάδες υπάρχουν. Θυμίζουμε ότι από τις 18 Ιουλίου έως και τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει άνοδο σε ποσοστό 8,42%, ο FTSE 25 είχε ενισχυθεί κατά 8,70%, ο Mid Cap ήταν στο +6,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε κερδίσει 11,24%.

Χθες Παρασκευή λοιπόν, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,11% με κλείσιμο στις 2.145,56 μονάδες, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.427,03 μονάδες με πτώση 0,87%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,81% με κλείσιμο στις 549,60 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε ήταν η πρώτη ουσιαστικά πτωτική συνεδρίαση, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως από τις 25 μετοχές του FTSE 25 μόνο οι Motor Oil (+0,30%) και ΟΛΘ (+0,25%) έκλεισαν με θετικό πρόσημο, οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έκλεισαν χωρίς μεταβολή, ενώ όλες οι υπόλοιπες υποχώρησαν.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχώρησε εκ νέου κατά 4,25%, στο -3,65% η Πειραιώς Financial, στο -2,30% το ΑΔΜΗΕ, στο -2,09% η Μυτιληναίος, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Εθνική Τράπεζα, Viohalco, Eurobank, Lamda Development, ElvalHalcor και ΕΥΔΑΠ. Στον Mid Cap μόνο η Έλτον έκλεισε ήπια ανοδικά, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Παπουτσάνης, Cenergy Holdings, Autohellas, Profile, ΕΥΑΘ, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Yalco, Τρία Άλφα, ΣΙΔΜΑ, Ευρωσύμβουλοι, Ιντερτέκ, Μαθιός, Παΐρης, Space Hellas, Intralot, Ίλυδα, Πετρόπουλος, Reds, Interlife και MIG. Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι Επίλεκτος, Εβροφάρμα, Μπήτρος, Attica Συμμετοχών, Moda Bagno, Καραμολέγκος, Centric, Frigoglass, ΑΝΕΚ, Δομική Κρήτης, Κλωστ. Ναυπάκτου και Μοτοδυναμική. Στο σύνολο της αγοράς 35 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 70 που είχαν απώλειες.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ