Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕργασία την Κυριακή: Τι αλλάζει στην αμοιβή των εργαζομένων

Εργασία την Κυριακή: Τι αλλάζει στην αμοιβή των εργαζομένων

Το 2024 ήρθε και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας αλλάζει η αμοιβή των εργαζομένων που θα δουλεύουν και τις Κυριακές, καθώς διευρύνεται το πλαίσιο που αφορά την 6ήμερη εργασία.

Ο εργαζόμενος που θα κληθεί να εργαστεί την 6η ημέρα και εφόσον είναι Κυριακή ή αργία θα λάβει προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί του εκάστοτε καθοριζομένου νομίμου ημερομισθίου ή ωρομισθίου και ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

Την προσαύξηση λαμβάνουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επιτρέπεται -δια νόμου- να ανοίξουν την Κυριακή και να εφαρμόσουν την εξαήμερη εργασία.

Ο πρόσφατος εργασιακός νόμος προέβη στην προσθήκη μιας, ακόμα, σειράς εξαιρέσεων για την δυνατότητα 6ήμερης απασχόλησης:

  • Εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρώματα και τεχνικοί αεροσκαφών, καθώς και εκπαιδευτικά κέντρα προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες ημερησίως και επτά (7) ημέρες την εβδομάδα.
  • Βιομηχανία τροφίμων.
  • Εμφιάλωση φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγή αναψυκτικών με παρασκευή προϊόντων εμφιάλωσής τους.
  • Οργάνωση συνεδρίων.
  • Καλλιέργεια θερμοκηπίων με παρασκευή και συσκευασία προϊόντων θερμοκηπίου.
    Όσον αφορά τις ανωτέρω εξαιρέσεις, η απασχόληση εργαζομένων κατά την Κυριακή καθίσταται δυνατή χωρίς υποχρέωση τήρησης άλλων διατυπώσεων.
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ