Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕπιστροφή στα θεμελιώδη και την οικονομική ατζέντα για το Χ.Α.

Επιστροφή στα θεμελιώδη και την οικονομική ατζέντα για το Χ.Α.

Έχοντας βγάλει έναν διορθωτικό μήνα – όπως ήταν ο Αύγουστος – με ελάχιστες στην ουσία απώλειες, καθώς μολονότι έφτασε να υποχωρεί κοντά στο 5,5% πέφτοντας στην περιοχή των 1.260 μονάδων, εντούτοις έκλεισε με πτώση μόλις 1,72% κρατώντας την επαφή με τις 1.300 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο μπαίνει σε μια περίοδο όπου οι οικονομικές ειδήσεις και εξελίξεις θα κυριαρχήσουν.

Η αγορά έχει κάνει τη διόρθωσή της, αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές σε δείκτες και μετοχές και πλέον είναι «καθαρή» τεχνικά, έστω και αν η εικόνα παραμένει εύθραυστη καθώς την Παρασκευή ο Γ.Δ. έχασε οριακά τις 1.300 μονάδες.

Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια αναμένουν νέους καταλύτες, είτε από την πλευρά των αποτελεσμάτων, είτε από την ενδεχόμενη αναβάθμιση την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου από τον οίκο DBRS, είτε από deals και επιχειρηματικές συμφωνίες, ώστε να διαμορφώσουν τα πλάνα τους.

Η αλλαγή ατζέντας είναι κάτι που επιθυμεί και η κυβέρνηση μετά από έναν ιδιαίτερα δύσκολο Αύγουστο που έφερε τρομακτικές καταστροφές από τις πυρκαγιές, βγάζοντας ξανά στην επιφάνεια τις τεράστιες αρρυθμίες στη λειτουργία του κράτους, όπως έγινε και με το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και με την «εισβολή» χούλιγκαν από την Κροατία.

Αμέσως μετά την ετυμηγορία της DBRS στις 15 Σεπτέμβρη είναι η σειρά του οίκου Moody’s, οπότε το προσεχές 15ήμερο ενδέχεται να φέρει σημαντικές εξελίξεις, αλλάζοντας εκ των πραγμάτων την ατζέντα. Πρόκειται για δύο ραντεβού που δύναται να έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στην οπτική των ξένων και τις εισροές που δυνητικά μπορούν να ενεργοποιήσουν προς τα ελληνικά αξιόγραφα.

Εξαιρετικό το 8μηνο του 2023

Πάντως, το 8μηνο του 2023 ήταν μια εξαιρετική περίοδος για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά απέκτησε πλουραλισμό και βάθος που δεν είχε ούτε στο αντίστοιχο ράλι του 2019, ενώ η άνοδος συνοδεύτηκε από εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα και πολλές επιχειρηματικές εξελίξεις.

Οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας βγήκαν με έμφαση στο προσκήνιο και ήταν αυτές που έδωσαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Πάνω από το 85% των μετοχών του ταμπλό κινήθηκε θετικά το 8μηνο, ενώ ελάχιστοι, μόλις 21, είναι οι τίτλοι που κινήθηκαν έστω και οριακά πτωτικά το εξεταζόμενο διάστημα. O Γενικός Δείκτης έκλεισε το 8μηνο με άνοδο 41,16%, ο FTSE 25 κέρδισε 41,33%, ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 53,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 65,97%.

Παράλληλα, η αγορά απέκτησε βάθος που είχε να δει χρόνια, καθώς οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 106,75 εκατ. ευρώ (+44,3% έναντι του 2022 που ο τζίρος ήταν στα 74 εκατ.). Οι φετινές είναι οι μεγαλύτερες συναλλαγές από το 2014 όταν η αντίστοιχη επίδοση ήταν στα 127 εκατ. ευρώ.

Το μήνα Αύγουστο, όπως προαναφέρθηκε, ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 1,72%, ο FTSE 25 έχασε 1,60%, ο Mid Cap έκλεισε με πτώση 1,17%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε διόρθωση 2,18%. Οι μέσες συναλλαγές το μήνα που έφυγε διαμορφώθηκαν στα 103,1 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 8μήνου πάνω από τα 106 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. κινήθηκε σταθεροποιητικά (-0,02%), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,10%, ο Mid Cap στο +0,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε κατά 1,07%. Οι μέσες συναλλαγές του πενθημέρου λόγω του rebalancing της Πέμπτης εκτοξεύτηκαν στα 158,8 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 88 δισ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ