Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπίσκεψη εργασίας της προσωρινής διοικούσας επιτροπής και στελεχών του ΤΕΚΑ στη Δανία

Επίσκεψη εργασίας της προσωρινής διοικούσας επιτροπής και στελεχών του ΤΕΚΑ στη Δανία

Τριήμερη επίσκεψη εργασίας στη Δανία πραγματοποίησε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), συνοδευόμενη από εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και στελέχη του Ταμείου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σκοπός της επίσκεψης ήταν η απόκτηση τεχνογνωσίας ως προς τη δομή του δανικού κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, το πλαίσιο οργάνωσης και τον τρόπο λειτουργίας των συνταξιοδοτικών φορέων, τόσο του πρώτου, όσο και του δεύτερου πυλώνα. Έμφαση δόθηκε επίσης, στον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται και εφαρμόζεται η εποπτεία του ασφαλιστικού συστήματος εν γένει. Κατά την παραμονή της, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τις διοικήσεις δύο συνταξιοδοτικών ταμείων και κοινωνικούς εταίρους.

Στο υπουργείο Απασχόλησης έγινε εκτενής παρουσίαση από τον Simon Gravers Jacobsen, Deputy Permanent Secretary, για τον ρόλο των κεφαλαιοποιητικών συντάξεων στη βιωσιμότητα και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στις προκλήσεις του δημογραφικού και της ενεργού γήρανσης, καθώς και για τη θεσμική ρύθμιση των δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων. Στο ίδιο πνεύμα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στο υπουργείο Οικονομικών από τον Lars Haagen Pedersen, Deputy Permanent Secretary, σχετικά με τη συνταξιοδοτική πολιτική και τις πολιτικές γήρανσης της Δανίας, με έμφαση στον τρόπο που το συνταξιοδοτικό τους σύστημα προσαρμόζεται σταδιακά, καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Δανική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (FSA) παρουσιάστηκαν εκτενώς η στρατηγική και η πρακτική εποπτείας, καθώς και ο ρόλος της στη σωστή λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις και να συζητήσουν με τις διοικήσεις τόσο του ATP, του κεφαλαιοποιητικού κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου, όσο και του Sampension, ενός από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία του δεύτερου πυλώνα. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το ATP, το οποίο έχει αποτελέσει πρότυπο πάνω στο οποίο δομήθηκε η λειτουργία του ελληνικού ΤΕΚΑ, ιδρύθηκε το 1964 και έχει σήμερα 5,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ενώ διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 114 δισ. ευρώ. Έχει διεθνές χαρτοφυλάκιο, αλλά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στις εγχώριες επενδύσεις. Διοικείται από επαγγελματίες με ιδιαίτερα υψηλά προσόντα και εμπειρία, ενώ το ΔΣ, το οποίο είναι αποκλειστικά μη εκτελεστικό, ορίζεται από τον υπουργό Απασχόλησης, μετά από πρόταση των κοινωνικών εταίρων. Η επιτυχία του Ταμείου αποδίδεται κυρίως στην απλότητα του προϊόντος που προσφέρει και του τρόπου υπολογισμού των παροχών, στο χαμηλό κόστος λειτουργίας, στην ξεκάθαρη κατανομή αρμοδιοτήτων και στην ανεξαρτησία των στελεχών στη λήψη αποφάσεων.

Το SamPension αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταμεία του δεύτερου πυλώνα στη Δανία, με περίπου 300.000 ασφαλισμένους και περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 40 δισ. ευρώ. Οι βασικές αρχές διαχείρισης και λειτουργίας, δεν διαφέρουν από αυτές του ATP, ωστόσο, καθώς πρόκειται για συμπληρωματική υποχρεωτική ασφάλιση, δίνεται μεγαλύτερο εύρος επιλογών στους ασφαλισμένους ως προς το είδος και τον τρόπο καταβολής των παροχών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελληνική ομάδα επισκέφθηκε επίσης την ελληνική πρεσβευτική κατοικία στην Κοπεγχάγη όπου φιλοξενήθηκε από τον πρέσβη της Ελλάδας στη Δανία, Νικόλαο Κοτροκόη. Στην πρεσβευτική κατοικία πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με Δανούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων και εργοδοτών). Συζητήθηκε ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην ανάπτυξη και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται και στο κατά πόσο η συνεργασία και η γόνιμη αντιπαράθεση οδηγούν στη χάραξη μακροχρόνιων πολιτικών, όπως είναι το συνταξιοδοτικό.

   Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ως μέρος του έργου τεχνικής υποστήριξης στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου MDC συστήματος στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και υλοποίηση σε συνεργασία με τη γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υποστήριξη Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM).

   Σχετικά με την επίσκεψη στη Δανία, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, Παυλίνα Καρασιώτου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  
 
«Η επίσκεψη εργασίας της διοίκησης και στελεχών του ΤΕΚΑ, ήταν μια ευκαιρία να δούμε από κοντά τη δομή και τη λειτουργία ενός από τα πιο πετυχημένα ασφαλιστικά συστήματα στον κόσμο. Στη Δανία, μέσα από την ορθή εκτίμηση των κινδύνων, την έγκαιρη παρέμβαση, την ευρεία κοινωνική συναίνεση και την ξεκάθαρη στόχευση στο όφελος του ασφαλισμένου, έχουν επιτύχει να έχουν υψηλές συνταξιοδοτικές παροχές, αλλά και ταυτόχρονα να συμβάλουν στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Είμαστε περήφανοι που η κεφαλαιοποιητική ασφάλιση στη χώρα και το νέο Ταμείο, το ΤΕΚΑ, έχουν δομηθεί πάνω σε ανάλογες αρχές: διαφάνεια, διακυβέρνηση, ανεξαρτησία. Φυσικά, το ΤΕΚΑ κάνει σήμερα μόλις τα πρώτα του βήματα, ενώ τα αντίστοιχα συνταξιοδοτικά ταμεία στη Δανία είναι ώριμα, έχουν περάσει κρίσεις και έχουν δοκιμαστεί και προσαρμοστεί. Κάνουμε, όμως, μια σωστή αρχή, χτίζουμε πάνω σε στέρεες βάσεις και αυτό είναι εγγύηση πως θα συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ