Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕπίθεση του Ιράν με drones κατά του Ισραήλ – Ετοιμάζει απάντηση το...

Επίθεση του Ιράν με drones κατά του Ισραήλ – Ετοιμάζει απάντηση το Τελ Αβίβ

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά την επίθεση με drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ.

Η επιχείρηση ονομάστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης «Αληθινή υπόσχεση». Πάνω από 300 drones και πύραυλοι Κρουζ εκτοξεύθηκαν από την Τεχεράνη προς σημεία του Ισραήλ, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωνε ότι η χώρα του θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν.

Καταρρίψαμε το 99% των drones ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, κάνοντας λόγο για εκτοξεύσεις και από τα εδάφη του Ιράκ και της Υεμένης. Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά συνέδραμαν στην αναχαίτιση. Τις πρώτες πρωινές ώρες δόθηκε το σήμα να βγουν οι πολίτες από τα καταφύγια, ενώ σε ισχύ παραμένει μόνο ο συναγερμός σε κοινότητες στα σύνορα στο βόρειο Ισραήλ καθώς γίνεται επίθεση με ρουκέτες από το νότιο Λίβανο προς τα υψίπεδα του Γκολάν.

Η επίθεση, που ονομάστηκε «Ειλικρινής Υπόσχεση» εκτελείται «με την έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την επίβλεψη του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης. Πρόκειται για μία ιρανική επίθεση εκδίκησης, η οποία κλιμάκωσε το ενδεχόμενο πυροδότησης μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος τον ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν μετά την επίθεση του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη πως θα συγκαλέσει σήμερα σύνοδο των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν.

Σε κατάσταση συναγερμού πάντως βρίσκονται όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου. Κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Νέας Υόρκης). Το Τελ Αβίβ ζητά την καταδίκη του Ιράν για την επίθεση εναντίον του, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης εξουσιοδότησε το έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο της χώρας να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Η ιρανική επίθεση, σημειώνεται περίπου δύο εβδομάδες μετά από την ισραηλινή επίθεση στη Συρία σε ιρανικό προξενικό κτίριο, όπου σκοτώθηκαν δύο Ιρανοί στρατηγοί . Είναι η πρώτη φορά που εξαπέλυσε άμεση στρατιωτική επίθεση κατά του Ισραήλ, παρά τις δεκαετίες εχθρότητας μεταξύ τους που χρονολογούνται από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Η καταδίκη από τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών και άλλους ήταν άμεση, με τη Γαλλία να λέει ότι το Ιράν “διακινδυνεύει μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση”, τη Βρετανία να χαρακτηρίζει την επίθεση “απερίσκεπτη” και τη Γερμανία να λέει ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί του “πρέπει να τη σταματήσουν αμέσως”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ