«Από τη στιγμή που εμβολιάστηκε σημαντικό ποσοστό των ηλικιωμένων στη χώρα μας, βλέπουμε ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν λόγω κορωνοϊού ή είναι πολύ μικρός ο αριθμός τους στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Αυτή τη διαπίστωση έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Μάλιστα η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι: «κανένα εμβόλιο κατ’ αρχήν δεν είναι 100% προστατευτικό και οι μεγάλες ηλικίες έχουν μειωμένη ανοσοαπάντηση σε ένα εμβόλιο. Ωστόσο από έναν αριθμό περίπου 1.000 θανάτων, το 90% ήταν ανεμβολίαστοι» είπε.
Η ίδια συνέχυσε εξηγώντας ότι το 10% μοιράζεται, είναι μικρός ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και επίσης μικρός και ο αριθμός με τη μία δόση. «Είναι στοιχεία τα οποία στηρίζουν το θέμα ότι ο εμβολιασμός αποδίδει και έχει κάνει αυτή τη μεταβολή του τοπίου, ακόμη και της διάρκειας νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας» είπε.
Σε ερώτηση για τα πέντε περιστατικά σοβαρών θρομβώσεων σε έναν πληθυσμό 130.000 εμβολιασθέντων στη Νορβηγία, η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι: «αυτές οι πέντε περιπτώσεις που έχουν δημοσιευτεί στο New England Journal of Medicine ήταν από τις αρχικές περιπτώσεις που ξεκίνησε το θέμα για τον έλεγχο των θρομβώσεων με θρομβοπενία.
Μάλιστα, επειδή ο αριθμός φαίνεται με το σύνολο των δόσεων των εμβολίων που έχουν γίνει ότι είναι υψηλότερος από ό,τι οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί από άλλα κράτη, είναι ένα από τα στοιχεία που στηρίζει την υποψία ότι πρέπει να υπάρχει και κάποιος προδιαθεσικός ή ιδιοσυστασιακός παράγοντας, ακόμη και γενετικός άμα έχουμε μία υψηλότερη επίπτωση σε μία συγκεκριμένη χώρα.
Ρ. Μελά