Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτην κορυφή της επενδυτικής ατζέντας μπαίνει η κυβερνοασφάλεια

Στην κορυφή της επενδυτικής ατζέντας μπαίνει η κυβερνοασφάλεια

«Καταλύτη» και για την διείσδυση του ΙοΤ, των συσκευών δηλαδή που διασυνδέονται στο διαδίκτυο, αποτέλεσε η πανδημία του κορονοϊού φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την κυβερνοασφάλεια κι εκτοξεύοντας τις αντίστοιχες επενδύσεις.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας αυτοπροστασίας της Ένωσης από κυβερνοαπειλές και σκιαγραφήθηκε ένα πλαίσιο δράσης σε διάφορα μέτωπα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Αυτό περιλάμβανε την ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας, την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, την ενίσχυση της κυβερνοδιπλωματία, την ενδυνάμωση της κυβερνοάμυνας, καθώς και την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Αντίστοιχα και σε εθνικό επίπεδο, το υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δρομολογεί για το τρέχον έτος την επικαιροποίηση του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την κυβερνοασφάλεια. Το λεπτομερές πλάνο δράσεων εμπεριέχει στρατηγικούς και ειδικούς στόχους με συγκεκριμένες δραστηριότητες και χρονοδιαγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

Η έμφαση μάλιστα που αποκτά ο συγκεκριμένος τομέας υπογραμμίζεται κι από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα, με δύο πρόσφατα παραδείγματα να αφορούν και στη χώρα μας.

Να θυμίσουμε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Latsco Family Office, συμφερόντων Μαριάννας Ι. Λάτση έκανε την είσοδό της στον τομέα κυβερνοασφάλειας, επενδύοντας στην ελληνική Obrela Security Industries, ενός από τους πρωτοπόρους στις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας.

Η Obrela Security Industries με επικεφαλής τους Γεώργιο Πατσή (CEO και Πρόεδρος) και Γεώργιο Δάγλα (COO και Αντιπρόεδρος) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2009 και έκτοτε δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της εταιρείες από Ελλάδα κι από επτά άλλες χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρο, Ιορδανία, Φιλιππίνες) οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η εταιρεία έχει σήμερα παρουσία σε Λονδίνο και Ντουμπάι διατηρώντας ωστόσο το επιχειρησιακό κέντρο και το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) στην Αθήνα.

Πριν από τη επένδυση της Latsco Family Office, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2020, στην Obrela είχε επενδύσει 4,5 εκατ. ευρώ και το EOS Hellenic Renaissance Fund, ένα εκ των τριών Growth Funds του EquiFund, που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη.

Λίγες ημέρες αργότερα η εξίσου ελληνική startup Hack The Box, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση επένδυσης Series A ύψους 10,6 εκατ. δολαρίων της οποίας ηγήθηκε η Paladin Capital Group, με συμμετοχή των Osage University Partners, Brighteye Ventures, και του υφιστάμενου επενδυτή Marathon Venture Capital. Με στόχο να κάνει την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια πιο προσιτή η Hack The Box ξεκίνησε το 2017 και πλέον έχει δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές κοινότητες παγκοσμίως τα μέλη της οποίας ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες – από αρχάριους μέχρι έμπειρους pen-testers και security professionals. Τα μέλη της κοινότητας εκπαιδεύονται, καθώς πραγματοποιούν εικονικές επιθέσεις, με ασφαλή και διαδραστικό τρόπο, σε εκατοντάδες εργαστήρια προσομοίωσης.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 εκατομμύρια ώρες εκπαίδευσης στην πλατφόρμα, ενώ έχει αυξήσει τα έσοδά της περισσότερο από 1000% τα τελευταία δύο χρόνια, παραμένοντας κερδοφόρα. Οι εργαζόμενοι της σήμερα φτάνουν τους 88, με το 45% αυτών να απασχολείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και την δημιουργία νέων προϊόντων για χρήστες και εταιρικούς πελάτες και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2022, οι εργαζόμενοι της εταιρείας να έχουν φτάσει τους 200, με το 50% αυτών να εργάζεται στη χώρα μας.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με έρευνες έως το 2024 περίπου 22,3 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως θα είναι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things – IoT), γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για τις κυβερνοεπιθέσεις. Ήδη μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση αποτελεί βασική ανησυχία του 73% των επιχειρήσεων παγκοσμίως. Οι επιχειρήσεις, που θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο μιας κυβερνοεπίθεσης, είναι όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και ανάλυσης πληροφοριών (93%) και στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και στον τομέα της λογιστικής (87%).

Απόρροια αυτού είναι και η αύξηση των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε λύσεις κυβερνοασφάλειας η οποία σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC Digital «Trust Insights 2021» θα φτάσει το τρέχον έτος το 10%. Ήδη το 96% των επιχειρήσεων επανασχεδιάζει τη στρατηγική του λόγω COVID-19 ενώ το 44% σκέφτεται να αλλάξει τη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού για την ψηφιακή ασφάλεια. Μάλιστα, ένα στα δύο στελέχη (50%) δηλώνει ότι είναι πιο πιθανόν, πλέον, να λαμβάνεται υπόψη η κυβερνοασφάλεια σε κάθε επιχειρηματική απόφαση, σε σύγκριση με 25% το 2020.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ