Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑΕλληνική καρδιολογική εταιρία: Ιατρική παρακολούθηση ασθενών… μέσω κινητού

Ελληνική καρδιολογική εταιρία: Ιατρική παρακολούθηση ασθενών… μέσω κινητού

Θα μπορούσαν οι καρδιοπαθείς να έχουν ανά πάσα στιγμή το χρειαστούν την καθοδήγηση του γιατρού που τους παρακολουθεί χωρίς να σπεύσουν στο νοσοκομείο; Φυσικά και μπορούν λέει τώρα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) που ήδη «τρέχει» ένα πρόγραμμα τηλεπαρακολούθησης ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια μέσω χρήσης εφαρμογών στο κινητό τηλέφωνο!

Το εν λόγω πρόγραμμα παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, η ΕΚΕ χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου).

Συγκεκριμένα,  με τη βοήθεια μίας ειδικής εφαρμογής (KARDIA HF), οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, να στέλνουν πληροφορίες για τα συμπτώματα, το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση και να δέχονται οδηγίες για συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή, την άσκηση και την διατροφή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΕ Ιωάννης Κανακάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι ομιλητές ανέδειξαν την αξία της πρόληψης από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την ανάγκη για πιο στενή παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας των ασθενών -εν μέσω πανδημίας-, καθώς και το πόσο σημαντική είναι πλέον η καλύτερη αλληλεπίδραση ασθενών και ιατρών. Και αυτό καθώς  η τεχνολογία και τα ψηφιακά δεδομένα βοηθούν όλο και περισσότερους ασθενείς και ιατρούς να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές για καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και φροντίδα των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας και Γ. Γραμματέας της ΕΚΕ κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας και της καραντίνας στη φροντίδα ασθενών με καρδιαγγειακό νόσημα. Πρόσφατη μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε σε 141 χώρες, αποκαλύπτει πως κατά τη διάρκεια των «lockdown» περισσότερο από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού υπέστη κάποιας μορφής περιοριστικά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε καθυστερημένη προσέλευση και μείωση κατά 40% των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια!

“Η έλευση της πανδημίας COVID-19 αποτέλεσε ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Όπως τονίσαμε από την αρχή της πανδημίας, οι ασθενείς με καρδιακή νόσο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά σε περίπτωση επαφής με τον ιό SARS-Cov-2. Παράλληλα παρατηρήσαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας ότι οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, απέφυγαν την επαφή με το νοσοκομείο αλλά συγχρόνως παρέλειπαν την τακτική ιατρική παρακολούθηση (check- up)”, σημείωσε ο κ. Κανακάκης.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Καρδιολογίας και τέως πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Ιωάννης Γουδέβενος σημείωσε ότι “η καλύτερη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων (εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά, παθήσεις αρτηριών των ποδιών και καρωτίδων, καρδιακή ανεπάρκεια) είναι η δια βίου πρόληψή τους. Αυτή πρέπει να επικεντρωθεί σε 4 παράγοντες συμπεριφοράς: κάπνισμαφτωχή δίαιτα, αυξημένο βάρος σώματοςκαθιστικός τρόπος ζωής και σε 3 κύριους  παράγοντες κινδύνουδυσλιπιδαιμίαυπέρτασησακχαρώδη διαβήτη.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, άνθρωποι του πολιτισμού  και του αθλητισμού, έδωσαν το δικό τους βιντεοσκοπημένο μήνυμα, για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ενθαρρύνοντας τους πολίτες και ειδικά τους νέους να γνωρίζουν τα συμπτώματα καρδιαγγειακών νόσων και να ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό.

Οηθοποιός Άκης Σακελλαρίου επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς τα κύρια συμπτώματα του εμφράγματος και ότι η συνεργασία των ασθενών με τους γιατρούς τους -ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας,  αποτελεί κύριο ζητούμενο για μια καλή υγεία.

Ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος έδωσε έμφαση στην αξία της πρόληψης, του προ-αθλητικού ελέγχου και τα μέγιστα οφέλη που έχει η ενασχόληση με την άσκηση και η μείωση του στρες μέσα και από μια θετική στάση ζωής . Επίσης, ξεχώρισε ως μείζονος σημασίας την επαρκή γνώση παροχής Πρώτων Βοηθειών και της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Ο Ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος, ανάδειξε το γεγονός των πολλών αιφνίδιων θανάτων τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επαγγελματίες αθλητές όσο και σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό ερασιτεχνικά, στέλνοντας το μήνυμα της καθημερινής αλλά ασφαλούς άθλησης ατόμων κάθε ηλικίας.

Χαιρετισμό έκανε ο κ. Δώρος Κλεοβούλου, Γ. Γραμματέας Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, ο οποίος ανάφερε χαρακτηριστικά: «H σωματική άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού η καρδιά είναι ένα από τα όργανα που έχουν επιτακτική την ανάγκη άθλησης… Η άθληση αποτελεί ανάχωμα για την πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων και των καρδιαγγειακών παθήσεων, γι’ αυτό οφείλουμε να την αναδείξουμε και να την προάγουμε σαν πανανθρώπινο αγαθό, εφάμιλλο των αγαθών της υγείας και της παιδείας»