Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕΕΑ: Οι ΜμΕ περιμένουν τα νέα χρηματοδοτικά προϊόντα στα τέλη Μαΐου

ΕΕΑ: Οι ΜμΕ περιμένουν τα νέα χρηματοδοτικά προϊόντα στα τέλη Μαΐου

«Είναι μεγάλο πρόβλημα η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία, το οποίο είναι εντονότερο στις κατηγορίες των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς το 84%, μένει εκτός χρηματοδότησης και παρουσιάζει υψηλό φόβο απόρριψης της αίτησής τους για χορήγηση τραπεζικού δανείου».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε εκδήλωση του επιμελητηρίου για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των ΜμΕ από Αναπτυξιακή Τράπεζα και ΕΣΠΑ.

«Αυτή η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση επιτείνει το πρόβλημα της ρευστότητας των εν λόγω επιχειρήσεων με αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη λειτουργία της οικονομίας καθώς παρατηρούνται αυξήσεις υποχρεώσεων προς τρίτους, καθυστερήσεις πληρωμών προμηθευτών, φορολογικών υποχρεώσεων και προηγούμενων τραπεζικών οφειλών», υπογράμμισε ο ίδιος.  

Χρηματοδοτικά εργαλεία Αναπτυξιακής Τράπεζας  

Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νέα χρηματοδοτικά προϊόντα που αναμένονται στην αγορά στα τέλη Μαΐου με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων στη χρηματοδότηση.

Πρόκειται για πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια από 80 χιλ. έως 8 εκατ., δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης από 25 χιλ. έως 1 εκατ., καθώς και δάνεια κεφαλαίου κίνησης επιχειρήσεων – μόνο για επιχειρήσεις που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα της ΕΑΤ – από 10 χιλ. έως 1,5 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% του ποσού του δανείου είναι άτοκο, ενώ στο υπόλοιπο 60% παρέχεται επιδότηση ποσοστού 3% στο επιτόκιο για τα δύο χρόνια του δανείου.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα συνδυασμού προγραμμάτων επιχορηγήσεων μέσω ΕΣΠΑ ή Αναπτυξιακού Νόμου με δάνεια μέσω της ΕΑΤ.  

ΕΣΠΑ 

Σε ό,τι αφορά στην δέσμη δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΕΣΠΑ οι ομιλητές υπενθύμισαν ότι:

Η δέσμη αποτελείται από τρεις υποδράσεις, τη δράση του Βασικού Ψηφιακού Μετασχηματισμού (με προϋπολογισμό αιτήσεων από 18 χιλ. έως 30 χιλ.), του Προηγμένου (με προϋπολογισμό αιτήσεων από 50 χιλ. έως 650 χιλ.) και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αιχμής (με προϋπολογισμό αιτήσεων από 200.001 έως 1,2 εκατ.). Απευθύνονται σε μικρομεσαίες υφιστάμενες επιχειρήσεις ανάλογα με το επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας που διαθέτουν, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Επιλέξιμες και για τις τρεις δράσεις είναι η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στους κλάδους εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται. Περιλαμβάνονται δαπάνες εξοπλισμού, λογισμικού και παροχής υπηρεσιών, ενώ μία από τις βασικές υποχρεώσεις είναι ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στο σύνολο των προσφερόμενων υπηρεσιών και των εφαρμογών στα πλαίσια του επενδυτικού σχεδίου.  

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ