Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗΔιαδικτυακή εκδήλωση του Ιδρύματος Ευγενίδου για αντιμετώπιση του καρκίνου

Διαδικτυακή εκδήλωση του Ιδρύματος Ευγενίδου για αντιμετώπιση του καρκίνου

«Πώς έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια η βιολογία; Τι συνέβαλε σε αυτή την αλλαγή; Ποια είναι η επίδραση της πληροφορικής; Ποια είναι τα σύγχρονα εργαλεία της βιολογίας;»

Αυτά τα ερωτήματα θα συζητηθούν στο επόμενο webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου, στις 20 Ιανουαρίου 2021, στις 6 το απόγευμα, που αφορά στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, την σημασία νέων εργαλείων όπως το siRNA, η CRISPR, κ.λπ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην βιολογία είναι ραγδαίες. Η κατανόηση της βιολογίας των ανθρώπων και πολλών άλλων οργανισμών έχει βελτιωθεί δραματικά εξαιτίας της εκτεταμένης έρευνας που γίνεται στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και των εξελίξεων στον χώρο της τεχνολογίας, η οποία προσφέρει στους επιστήμονες όλο και πιο αποτελεσματικά εργαλεία ανάλυσης και σύνθεσης των βιολογικών συστημάτων. Ο συνδυασμός της καλύτερης κατανόησης και των πολύ ισχυρών εργαλείων, ειδικά αυτών που προέρχονται από τον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, μας επιτρέπει να πετύχουμε στόχους που μόλις πριν μερικά χρόνια θα έμοιαζαν ακατόρθωτοι, όπως για παράδειγμα να φτιάξουμε καινούργια αποτελεσματικά εμβόλια και διαγνωστικά τεστ για τον COVID-19 μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, προσπαθώντας να φέρει πιο κοντά στο κοινό αυτές τις εξελίξεις, διοργανώνει μία διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, την σημασία νέων εργαλείων όπως το siRNA και η CRISPR. Φιλοξενούμενος στην εκδήλωση θα είναι ο Δρ. Ανδρέας Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία και συνιδρυτής της Innate Repair, ενός τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου του. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Ντερτιλή, βιολόγος του Ιδρύματος Ευγενίδου, με σκοπό να απαντηθούν μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως: Γιατί μερικοί τύποι καρκίνου αντιμετωπίζονται τόσο πιο αποτελεσματικά από άλλους; Γιατί ακόμα ανακαλύπτουμε καινούργιους μοριακούς μηχανισμούς που είναι τόσο σημαντικοί για τα κύτταρα και την υγεία; Πώς «κρύβονται» τόσο καιρό; Πόσοι μηχανισμοί υπάρχουν που πρέπει να ανακαλύψουμε ώστε να νικήσουμε τον καρκίνο; Για πόσο καιρό θα τους ψάχνουμε ακόμα; Πώς απαντά στο ερώτημα αυτό ο κλάδος της υπολογιστικής βιολογίας;

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ