Την ανάγκη άμεσης λήψης γενναίων μέτρων για να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, στη διάρκεια της κοινής τους παρουσίας σε σημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1.
Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του επιμελητηρίου στην ηλεκτρονική του σελίδα, ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στα επιπλέον μέτρα που ενδεχομένως θα χρειαστεί να ληφθούν μέσα στο 2021 ανέφερε ότι «καθώς θα βγαίνουμε σταδιακά από την πανδημία θα έχουμε έναν διαφορετικό σχεδιασμό μέτρων, εξατομικεύοντας στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν, συν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν έχει να κάνει η εξατομίκευση με το είδος των μέτρων, το κρίσιμο είναι τι εργαλεία εξατομίκευσης θα κάνουμε για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε με τους περιορισμένους πόρους μας. Οι πεπερασμένοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολύ προσεκτικά όσον αφορά και στις ενισχύσεις και στις ρυθμίσεις».
Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο πεδίο της επιχειρηματικότητας , όπως είπε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, αποτυπώνει η πρόσφατη έρευνα του Ε.Ε.Α. σε συνεργασία με την Opinion Poll, η οποία καταδεικνύει ότι το 86% των επιχειρήσεων έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 23% των επιχειρήσεων δηλώνουν ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επανέλαβε τις προτάσεις του επιμελητηρίου, για «κούρεμα» των οφειλών που δημιουργήθηκαν και σωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και για περισσότερη ρευστότητα μέσω της επέκτασης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και χωρίς την υποχρέωση επιστροφής του ποσού που θα δοθεί, ή έστω επιστροφής ενός μικρού ποσοστού, με παράλληλη μείωση κατά 50% της επιστροφής από την Επιστρεπτέα 1,2 και 3.
Αναφερόμενος στο μέτρο του «click away» εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις που λειτούργησαν με τη μέθοδο αυτή δεν ξεπέρασαν το 10% του περσινού τζίρου, επισημαίνοντας και πάλι τη δυσκολία εφαρμογής σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν e-shop.
Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται ένα Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, που επένδυσαν στην αγορά τους και τώρα κινδυνεύουν να τα χάσουν, αναδεικνύοντας παράλληλα τις συνεχείς πιέσεις που ασκούν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ