Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓ. Στουρνάρας: Μην ποντάρετε σε πρόωρες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Γ. Στουρνάρας: Μην ποντάρετε σε πρόωρες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Οι επενδυτές να μην περιμένουν πρόωρες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυτή σχεδιάζει την έξοδο της από την πανδημία. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.

“Οι εκτιμήσεις ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί γύρω στα μέσα του 2023 «δεν είναι σύμφωνες με τις κατευθυντήριες οδηγίες μας”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα είχε αποκτήσει από τους οίκους αξιολόγησης την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, ενώ αναφορικά γενικότερα με ελληνική οικονομία, προέβλεψε πως το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί πάνω από 7% και κατά 5% την επόμενη χρονιά.

Για το θέμα της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στα υπόλοιπα προγράμματα αγοράς της ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος PEΡΡ τον Μάρτιο του 2022, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως το ΔΣ της ΕΚΤ θα εξετάσει το ζήτημα, καθώς μέχρι τώρα είχαν εξαιρεθεί λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας. Συμπλήρωσε δε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσπαθήσουν να αποφύγουν οποιαδήποτε αναστάτωση μετά το τέλος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων 1,85 τρισ. ευρώ.

«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στοχεύουν σε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, στην ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής και την αποτροπή κάθε είδους κατακερματισμού στις δικαιοδοσίες της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και κατέληξε λέγοντας ότι «είμαι βέβαιος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να στοχεύει σε αυτό».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ