Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓιατί ο Ερντογάν έμεινε με «μισή Λιβύη»

Γιατί ο Ερντογάν έμεινε με «μισή Λιβύη»

Ο διεθνολόγος ερευνητής στο Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στη ΕΡΤ έδειξε να εκτιμά ότι «Ακόμη και σε περίοδο νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά, η Τουρκία υπενθυμίζει όποτε υπάρχουν ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, το αφήγημα της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Ωστόσο, ως νέο στοιχείο σε τουρκική navtex εντοπίζει ότι καλύπτεται το σύνολο σχεδόν της περιοχής που η Τουρκία θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνονται ασκήσεις. Σχετικά δε με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο, αποκλείει ενδεχόμενη υπογραφή ΑΟΖ επισημαίνοντας ότι η ελληνική διπλωματία φρόντισε να διασφαλίσει μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο.

Μας κάνει λίγο εντύπωση ότι παλιά η Τουρκία όριζε την περιοχή, δηλαδή πηγαίναμε εμείς για παράδειγμα ανοιχτά του Καστελόριζου, κάνοντας άσκηση κι ερχόταν η τουρκική Navtex με αφήγημα τις παράνομες ασκήσεις διότι είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή. Αντίθετα, τώρα εκδίδει Navtex που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της περιοχής που η Τουρκία θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνονται ασκήσεις, επεσήμανε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. «Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν έχουν φύγει από το τραπέζι», πρόσθεσε.

Οι Άραβες δεν αναγνωρίζουν στον κ. Ερντογάν το ρόλο του καλού πατερούλη

Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο εγγυητή την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή καθώς η υποστήριξη στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι αντίστοιχη με τον ρόλο της στους Τουρκοκύπριους, εκτιμά ο αναλυτής υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είχε όχημα τους Αδερφούς Μουσουλμάνους επιδιώκοντας να ελέγξει την περιοχή αλλά έχει χάσει σε αξιοπιστία.

Οι Άραβες δεν αναγνωρίζουν στον κύριο Ερντογάν το ρόλο του καλού πατερούλη της Μέσης Ανατολής, γιατί πήγε να υπεισέλθει στα του οίκου τους,

Επεδίωξε συμφωνία κι έμεινε με μισή Λιβύη ο Ερντογάν και τώρα μεταβαίνει στην Αίγυπτο, στην πρώτη επίσκεψη από το 2011, είπε ο Αλέξανδρος Δεσπτόπουλος.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ