Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί κινδυνεύει η αυτοκρατορία του Donald Trump

Γιατί κινδυνεύει η αυτοκρατορία του Donald Trump

Την Τρίτη ξεκίνησε, στην αμερικανική Γερουσία, η δίκη του Donald Trump. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι ο μοναδικός ηγέτης στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμφθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Βέβαια λίγοι ξέρουν ότι η κατηγορία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην πρόεδρος, εκείνη της «υποκίνησης σε ανταρσία» σε ό,τι αφορά τον ρόλο του στην έφοδο στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, είναι “απλά”, ένα ακόμα από τα προβλήματά του.

Το κυριότερο εξ αυτών, είναι ότι έχει τεθεί εν κινδύνω η πραγματική γεννήτρια της δύναμής του, του πλούτου του. Η πανδημία του Covid-19 και στη συνέχεια η εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, ήρθαν σαν τυφώνας να παρασύρουν τη χρυσόσκονη με την οποία ήταν πασπαλισμένη η αυτοκρατορία του, ο Trump Organization, με τις επενδύσεις- “μαμούθ” στο real estate, τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές εγκαταστάσεις. Και φαίνεται μάλιστα ότι αυτός ο τυφώνας δεν δείχνει έτοιμος να κοπάσει. Οι αριθμοί, αλλά και οι εχθρικές δηλώσεις από κάποιους από τους σημαντικότερους πελάτες του, έρχονται να το επιβεβαίωσουν αυτό.

Ίσως όχι τυχαία, όταν αποχώρησε από το Λευκό Οίκο, ο Donald Trump ταξίδεψε στη Φλόριντα. Εκεί, έμεινε στο -φημισμένο- club Mar-a-Lago, σημείο συνάντησης των επιφανέστερων golfers του πλανήτη. Κατά κάποιους, ο πρώην πρόεδρος ήθελε να στρέψει τα βλέμματα προς αυτή την ιδιοκτησία του, μιας και είναι μια από τις ελάχιστες που δεν επλήγησαν από την πανδημία. Τουναντίον, το club Mar-a-Lago αύξησε τα έσοδά του στα 24,2 εκατ. δολάρια το 2020 από 21,4 εκατ. το 2019.

Στην υπόλοιπη αυτοκρατορία, τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Οι γιοι του Trump, Donald Jr. και Eric, οι οποίοι “έτρεχαν” την εταιρία όσο ο πατέρας τους ήταν στο Λευκό Οίκο διοικώντας τις ΗΠΑ, βλέπουν μάλλον απεγνωσμένοι τον σχεδιασμό τους να καταρρέει, ακόμα και τώρα που ο πατέρας τους επέστρεψε, έτοιμος να ξαναπάρει το “τιμόνι”. Αυτό ειναι εμφανές και στα έσοδα που δήλωσε ο πρώην πρόεδρος στην -αναγκαία από τον αμερικανικό νόμο- δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

Στην πρώτη δήλωση της θητείας του, το 2017, ο Donald Trump δήλωνε εισόδημα που ξεπερνούσε 528,9 εκατομμύρια δολάρια για 15,5 μήνες, για το αντίστοιχο περσινό διάστημα (μέχρι και τις πρώτες 20 ημέρες του 2021), το εισόδημά του κυμαίνεται μεταξύ 273 εκατ. και 308 εκατ. δολαρίων. Λογικό είναι αυτό, μιας και τα έσοδα από τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές εγκατάστασεις που διατηρεί, δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία. Στην Ουάσινγκτον, το ξενοδοχείο του μείωσε τα έσοδά του κατά 63% στα 15,1 εκατομμύρια από 40,5 εκατ. δολάρια, στο Λας Βέγκας κατέρρευσαν κατά 61% στα 9,2 εκατομμύρια από 23,3 εκατ. και στο Doran Golf Resort, στη Φλόριντα, μειώθηκαν κατά 43% στα 44 από 77 εκατ. δολάρια.

Αυτό όμως δεν είναι το ανησυχητικό για τον Trump Organization, τη μητρική των επιχειρηματικών οντοτήτων του πρώην προέδρου που συμπεριλαμβάνει ξενοδοχεία, golf clubs, κατασκευαστικές real estate και έναν αμπελώνα που έριξε τα έσοδά του στα 278 εκατ. δολάρια το 2020 από τα 446 εκατομμύρια του 2019. Το πρόβλημα είναι οι συμφωνίες για μελλοντικά έργα που χαλάνε, αλλά και η απροθυμία συνεργατών/πελατών του ομίλου να συνεχίσουν τις business μαζί του, ρίχνοντάς στον Donald Trump την ευθύνη για τις απίστευτες εικόνες στο Καπιτώλιο και καλώντας σε ένα ιδιότυπο μποϊκοτάζ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο CEO της γνωστής φίρμας ενοικίασης ηλεκτρικών ποδηλάτων και σκούτερ Lime, ο οποίος έβαλε στη “μαύρη λίστα” τα ξενοδοχεία του Trump σε ό,τι αφορά το ταξιδιωτικό πρόγραμμα της εταιρίας του. “Η Lime έχει δεσμευθεί να μην ξοδέψει ούτε μια δεκάρα για επιχειρήσεις του Trump”, δήλωσε ο Wayne Ting στο Twitter. Ο Wang δε ζήτησε απλά την ταξιδιωτική εταιρία (για τις επιχειρηματικές συναντήσεις) της Lime, TripActions, να μπλοκάρει τα ξενοδοχεία του πρώην προέδρου από την αναζήτησή στην εφαρμογή της. Απαιτεί από την TripActions να ζητήσει από άλλους πελάτες της να κάνουν το ίδιο.

Τα “χτυπήματα” έρχονται από παντού: Ο σύνδεσμος των επαγγελματιών παικτών γκολφ της Αμερικής ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα διεξάγει το πρωτάθλημα PGA Championship στο γήπεδο γκόλφ του Trump στο Νιου Τζέρσεϊ, όπως είχε προγραμματιστεί, του χρόνου. Ταυτόχρονα, η πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τα συμβόλαιά της με τον Trump Organization για δύο παγοδρόμια, το Central Park Carousel και τα Trump Golf Links στο Μπρονξ. Αυτό, δεν είναι μόνο ένα μεγάλο έργο που χάνει ο Trump, αλλά και ένα πλήγμα στο πρεστίζ του. Πώς θα καταφέρει ο πρώην πρόεδρος να σταματήσει αυτή την “ομοβροντία” και ποια θα είναι η γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσει, ώστε να ξαναγίνει κερδοφόρα η πανδημία;

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ