Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓιατί η Τουρκία εργαλειοποιεί την επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Γιατί η Τουρκία εργαλειοποιεί την επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Για την επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης μίλησε στην ΕΡΤ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Κώστας Υφαντής, σχολιάζοντας πως πρόκειται για «επίθεση η οποία έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν. Το 2015 είχαμε μπαράζ επιθέσεων τέτοιων που είχαν αποδοθεί στο ISIS και το καλοκαίρι του 2015, μεταξύ μάλιστα δύο εκλογών. Η Πόλη έχει μία εμπειρία και έχει πρόσφατα βιώματα από τέτοιες επιθέσεις».

Μιλώντας για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνταντινούπολη ο κ. Υφαντής ανέφερε ότι πολλά μπορούν να λεχθούν για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση. «Η βεβαιότητα ότι είναι κάποια κουρδική οργάνωση ή το ίδιο το ΡΚΚ δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς και τοPKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) έχει στο βιογραφικό του τέτοιου είδους τέτοιου είδους επιθέσεις», τόνισε ο κ. Υφαντής.

Ωστόσο, όπως είπε, το σημαντικό αυτό γεγονός αποτέλεσε, δυστυχώς, μία ακόμη αιματηρή αφορμή, έτσι ώστε το καθεστώς του Ερντογάν να να επιτεθεί στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτό που διαφοροποιεί τη δολοφονική επίθεση σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι δυστυχώς εργαλειοποιείται για να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο αφήγημα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση είναι εποφθαλμιούν την τουρκική ασφάλεια, προσπαθούν να εγκλωβίσουν την Τουρκία και χρησιμοποιούν και την Ελλάδα ως αιχμή του δόρατος για να επιτύχουν αυτούς τους τους σκοπούς».

Όπως δήλωσε ο αδικαιολόγητος αυτός ισχυρισμός δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στη θέση της Τουρκίας στην περιοχή. Ισως να τα ηγετικά στελέχη του AK PARTİ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) να σκέφτονται ότι ενισχύει το προφίλ του προέδρου Ερντογάν και την υποψηφιότητά του για μία ακόμη θητεία ως του μόνου, ο οποίος μπορεί να κρατήσει την Τουρκία όρθια και να την προστατεύσει από τέτοιου είδους απειλές» εκτίμησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ