Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί δεν ανοίγουν τα… σεντούκια

Γιατί δεν ανοίγουν τα… σεντούκια

Το 2023 έχει κλείσει με υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από τον στόχο του 1,1% και το οικονομικό επιτελείο περιμένει τον Απρίλιο για να καταγραφεί το τελικό ποσοστό από την Eurostat. O Ιανουάριος έχει πάει καλύτερα στο σκέλος των δημοσίων εσόδων από ότι αναμενόταν (σ.σ και ο πήχης ήταν ψηλά στα 5,2 δις. ευρώ) κυρίως εξαιτίας των φορολογικών εσόδων. Παρ’ όλα αυτά, το «βήμα παραπάνω» για την ενίσχυση των αγροτών δεν έγινε.

Τι φοβούνται στο οικονομικό επιτελείο; Καταρχήν το όποιο υπερβάλλον πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2023 δεν «μεταφέρεται» στο 2024. Υπάρχει θετικός αντίκτυπος λόγω carry over στον φετινό προϋπολογισμό αλλά αυτό πρέπει να καταγραφεί και στην πράξη. Αύριο, δημοσιεύονται τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Ιανουαρίου. Αναμένονται «καλά νέα». Ωστόσο, υπάρχουν δύο στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Πρώτον, σημαντικό μέρος των εσόδων του Ιανουαρίου αφορά στον προϋπολογισμό του 2023 (σ.σ είναι κυρίως οι δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας για όσους πλήρωσαν μέσα στον Ιανουάριο). Δεύτερον, ο προϋπολογισμός του 2024 έχει ήδη επιβαρυνθεί με περίπου 210 εκατ. ευρώ τα οποία δεν είχαν προϋπολογιστεί αφενός για το επίδομα των νεογέννητων και αφετέρου για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες. Άρα, η όποια υπέρβαση, σε μεγάλο βαθμό έχει δαπανηθεί.

Αν θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων. Όμως, αυτό που τρομάζει ήδη είναι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι δαπάνες ειδικά στους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Τώρα μάλιστα που «ξεκλείδωσαν» μισθοί και συντάξεις ύστερα από 12 χρόνια, η αύξηση των δαπανών γίνεται αισθητή. Όσο για τα σενάρια περί επιδόματος Πάσχα και ενόψει Ευρωεκλογών, καλύτερα να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι… 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ