Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το χτίσιμο ισχυρών συμμαχιών και το project με τον όμιλο...

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το χτίσιμο ισχυρών συμμαχιών και το project με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ

Έχοντας ηγετική παρουσία σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως υποδομές, κατασκευές, παραχωρήσεις, διαχείριση απορριμμάτων, παραγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, διαχείριση ακινήτων κ.α., η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον πιο πολυσχιδή ενεργειακό όμιλο της χώρας μας.

Διαθέτει παρουσία σε 16 χώρες – σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή, υλοποιεί επενδύσεις περί τα 5 δισ. ευρώ, έχοντας συνολική ισχύ μονάδων τις οποίες ελέγχει ή συμμετέχει που προσεγγίζουν τα 2500 ΜW, ενώ το συνολικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς υπογραφή συμβάσεων προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Έχει ισχυρή συμμετοχή σε κορυφαία projects με αιχμή την ενέργεια, τα απορρίμματα, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά και το Ελληνικό, ενώ μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κυριαρχεί στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, όντας ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος ΑΠΕ και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκαταλέγεται μέσα στους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας (ασχέτως κλάδων), ενώ απασχολεί περίπου 4.500 εργαζόμενους – σ’ όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, έχοντας ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά πλέον το 1 δισ. ευρώ! Συνάμα, μέσα στα χρόνια της κρίσης, έκανε επενδύσεις πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Χτίσιμο ισχυρών συμμαχιών

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το management που ασκεί ο ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης, είναι το «χτίσιμο» ισχυρών συμμαχιών και το… μοίρασμα των projects, αναλόγως της εξειδίκευσης κάθε ομίλου και κάθε μέρους της εκάστοτε συμμαχίας. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κάνει μέχρι στιγμής – επιχειρηματική ή μετοχική – συμμαχία με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, τον Ευάγγελο Μαρινάκη αλλά και τη Μαριάννα Λάτση.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είναι και η τελευταία μεγάλου ειδικού βάρους συμμαχία που η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σύναψε με τους κύριους μετόχους του ομίλου ΤΙΤΑΝ, τις οικογένειες Παπαλεξόπουλου – Κανελλόπουλου, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε σύμπλευση με στόχο τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τις ΣΔΙΤ Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.

Η κοινοπραξία κατέθεσε στις 22 Σεπτεμβρίου επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Α’ φάση των διαγωνισμών για τις ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής, του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.      

Πρόκειται για σχήμα με μεγάλη τεχνογνωσία σε αμφότερα τα μέρη που το απαρτίζουν, όπου μπορεί να συμβάλει στο να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση, να ελαχιστοποιηθεί η ταφή απορριμμάτων και παράλληλα να εξασφαλιστεί η παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων υψηλής ποιότητας.

Επίσης, στοχεύει στην αξιοποίηση των εναλλακτικών καυσίμων στην παραγωγή τσιμέντου, που θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση φυσικών πρώτων υλών, στη μείωση των εκπομπών CO2 και στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας.

Σημειώνεται πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη ολοκληρώσει και λειτουργεί με επιτυχία ανάλογα έργα σε Μακεδονία και Ήπειρο ενώ υλοποιεί αυτή την περίοδο και το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα των απορριμμάτων, αυτό της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η εταιρεία πρωταγωνιστεί στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας και των έργων περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, δραστηριοποιούμενη εδώ και περίπου 25 χρόνια στους συγκεκριμένους τομείς, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία.

H στόχευση της ΤΙΤΑΝ

Παράλληλα, η πρόθεση του ομίλου ΤΙΤΑΝ να επενδύσει στις ΣΔΙΤ βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους του για βιώσιμη ανάπτυξη και τη δέσμευσή του να συμμετέχει ενεργά στην κυκλική οικονομία της Ελλάδας, στηρίζοντας την εθνική στρατηγική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κρίσιμου περιβαλλοντικού ζητήματος της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο όμιλος είναι μια από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου τσιμέντου διεθνώς της οποίας οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 είναι στο υψηλότατο επίπεδο παγκόσμια. Είναι από τις πρώτες εταιρίες του κλάδου της οποίας οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi)*, μετά από ενδελεχή διαδικασία, ως συμβατοί με τα επίπεδα μειώσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Επιπλέον, η TITAN έχει δεσμευτεί να μειώσει το αποτύπωμα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων του, φιλοδοξώντας να προσφέρει σκυρόδεμα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, ενώ θα παρακολουθεί και θα επαληθεύει μέσω ανεξάρτητων φορέων τις εκπομπές της εφοδιαστικής αλυσίδας του (scope 3).

Πρόσφατα ανακοίνωσε νέα επένδυση αναβάθμισης της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιό του στο Καμάρι Βοιωτίας. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση προασβεστοποιητή (pre-calciner), έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2022.

Η επένδυση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του Ομίλου για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στον Ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030.

Παράλληλα είναι η πρώτη βιομηχανία τσιμέντου που λαμβάνει το ανώτατο σήμα Platinum (Μηδενικά απόβλητα) της πιστοποίησης Κυκλικής Οικονομίας για όλα τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, στο Καμάρι, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το πρότυπο ‘Zero Waste to Landfill’.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ