Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓαλλία: Τα ταλέντα της κατακτούν ασταμάτητα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο!

Γαλλία: Τα ταλέντα της κατακτούν ασταμάτητα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο!

Πριν συμφωνήσουμε στο προφανές, ότι η Γαλλία δεν είναι απλά η καλύτερη ομάδα του ομίλου μας στην προκριματική φάση του Euro, αλλά μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις, ας παραδεχθούμε την όχι ευχάριστη πραγματικότητα.

Οποιοδήποτε αποτέλεσμα για την Ελλάδα, έστω αξιοπρεπές, όχι απαραίτητα με θετικό βαθμολογικό πρόσημο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ζήτημα συγκυρίας. Όσο για τις ήττες με μεγάλη εις βάρος μας διαφορά στο σκορ, δεν είναι ωραίο να το υποστηρίζουμε όμως, αποτελούν μία…κανονική συνθήκη.

Ο αμέσως επόμενος αγωνιστικός δρόμος της εθνικής μας ομάδας έχει εξηγηθεί αναλυτικά, και είναι τα play offs του Nations League το Μάρτιο, με τη δεύτερη ευκαιρία πρόκρισης στην τελική φάση στα γήπεδα της Γερμανίας. Μπορούμε!

Την ίδια ώρα είναι πάντως καλό να μην παραγνωρίζουμε πως στη Γαλλία γίνεται δουλειά στη φάση των υποδομών τόσο υψηλού επιπέδου, ώστε τα αποτελέσματα αυτής της παραγωγικής διαδικασίας να έχουν κυριαρχήσει σαρωτικά!

Είναι εκπληκτικό, αρκεί πάντως κανείς να αναζητήσει τα ρόστερ των ομάδων της πρώτης κατηγορίας, της Ligue 1, προκειμένου να ανακαλύψει με ευκολία τα διαμάντια του μέλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα.

Παίκτες που δεν πρόλαβαν καν να λάμψουν εκτυφλωτικά, αποχώρησαν από τα πάτρια εδάφη για μεγάλα ευρωπαϊκά club, όπως συνέβη άλλωστε στις περιπτώσεις των Καμαβινγκά και Τσουαμενί στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο 21 ετών Καμαβινγκά, έκανε επαγγελματικό ντεμπούτο με τη φανέλα της Ρεν το 2019 και έγινε ο νεότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της πρώτης ομάδας του club, σε ηλικία 16 ετών και 4 μηνών. Το 2021 υπέγραψε στους μαδριλένους…

Ο Τσουαμενί έγινε παίκτης της “βασίλισσας” το καλοκαίρι του 2022 από τη Μονακό, για ένα ποσό κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα μπόνους. Σε ηλικία 22 ετών. Στις μέρες μας δηλώνει πως ονειρεύεται να καταρρίψει το ρεκόρ των περισσότερων κερδισμένων μονομαχιών στη μεσαία γραμμή. Το θέλει επειδή μπορεί…

Τους βλέπουν, τους…αρπάζουν κυριολεκτικά πριν γίνουν σπουδαίοι, όπως ορίζει το ταλέντο τους και μάλιστα δεν διστάζουν να τους χρυσοπληρώσουν.

Το ρίσκο αυτής της επιθετικής τακτικής είναι πολύ μικρό, καθώς οι πιθανότητες να μη “γίνει” κάποιος εξ αυτών είναι ελάχιστες. Και έχουν να κάνουν περισσότερο με τον παράγοντα τύχη, παρά με οποιαδήποτε άλλη παράμετρο.

Είναι σε τέτοιο βαθμό δεδομένη η εξέλιξη μεγάλου αριθμού παιδιών από τις πολύ μικρές ηλικίες, ώστε η τωρινή κλήση στην Εθνική ομάδα των τρικολόρ, του 17χρονου χαφ της Παρί Σεν Ζερμέν Ζαϊρ Εμερί, με τον ομοσπονδιακό προπονητή Ντιντιέ Ντεσάν να τον επιβραβεύει για τους τρομερές εμφανίσεις του με τους παριζιάνους, να αποτελεί πλέον τη νομοτέλεια του ποδοσφαίρου της χώρας.

Η ηλικία δεν αποτελεί ταμπού για τους παράγοντες του γαλλικού ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα να αναδεικνύουν παίκτες στην πρώτη γραμμή από πολύ νωρίς. Ο Ζαϊρ Εμερί για να αποχωρήσει από τη Γαλλία και να έρθει στην Ελλάδα χρειάστηκε υπεύθυνη δήλωση και των δύο γονέων ώστε να βγει από τα σύνορα, λόγω του νόμου που ψηφίστηκε το 2016, στης μάχης κατά της τρομοκρατίας.

Είναι εντυπωσιακός ο βαθμός εμπιστοσύνης των προπονητών σε τέτοια παιδιά, στα οποία δίνουν “χώρο” από τα τα 17, προκειμένου να καθιερωθούν. Ο Ζαϊρ Εμερί ακόμη και σε αγώνες Champions League, αποδίδει με χαρακτηριστική άνεση, κρατώντας την ισορροπία της Παρί στην κυκλοφορία της μπάλας, ενώ την ίδια ώρα μοιράζει και γκολ.

Επί Μαουρίσιο Ποτσετίνο, σε ηλικία 15 ετών κλήθηκε να κάνει προπονήσεις με τους Κιλιάν Εμπαπέ και Νεϊμάρ και έκανε ντεμπούτο στις 6 Αυγούστου του 2022.

Η Γαλλία δεν έχει καλές και κακές φουρνιές. Βγάζει διαρκώς ταλέντα και όπως φαίνεται θα είναι για πολλά χρόνια ο κεντρικός πόλος της παγκόσμιας παραγωγής, παίρνοντας τα σκήπτρα από τις αντίστοιχες διαδικασίες υψηλού επιπέδου της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Κατά συνέπεια το πρωτάθλημα της κορυφαίας κατηγορίας δικαίως αποκαλείται: “Η Λίγκα των ταλέντων“. Συμβαίνει πολλά χρόνια στη Ligue 1, να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικούς ρόλους ποδοσφαιριστές κάτω των είκοσι ενός ετών (Κ21).

Το ίδιο συμβαίνει πάντως και εκτός της γαλλικής Λϊγκας. Στην περίπτωση της Μπάγερν, για παράδειγμα, η ποιότητα της Γαλλίας θριαμβεύει χάρη στον Ματίς Τέλ. Είναι σε τέτοιο βαθμό αποδεκτός από τους βαυαρούς λες και αγωνίζεται στο Μόναχο πολλά χρόνια.

Ο γάλλος επιθετικός, αφού αποκτήθηκε από τη Ρεν έναντι 20.000.000 ευρώ, λίγο μετά αφότου κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ17 με τη Γαλλία, στο ξεκίνημα της σεζόν 2022/23 με το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Viktoria Köln, σε αγώνα κυπέλλου, έγινε ο νεότερος σκόρερ της Μπάγερν σε ηλικία 17 ετών και 126 ημερών.

Στο Champions League που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ήδη σκοράρει δύο φορές, από ένα γκολ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και την Κοπεγχάγη. Ο Χάρι Κέϊν σκεπάζει τα πάντα στο σκοράρισμα, όμως ο Τελ υπάρχει, είναι απαραίτητος και φαίνεται…

Την ίδια ώρα η Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζεται να ζήσει από τον Ιανουάριο το σήριαλ της επικείμενης (;) μεταγραφής του Κιλιάν Εμπαπέ το ερχόμενο καλοκαίρι. Ξέρετε, αυτός που στο 14-0 της Γαλλίας κόντρα στο Γιβραλτάρ έφτασε τα 300 γκολ σε επίσημους αγώνες…Μία ακόμη σαπουνόπερα στην Ισπανία αρχίζει και θα είναι γαλλική!

Οι γάλλοι είναι παντού…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ