Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρουμανίας και τα περιθώρια για την περαιτέρω βελτίωσή τους είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Βίκυ Λοίζου κατά τη διήμερη επίσκεψή της στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής που συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ, η Ελληνική Πρεσβεία/Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βουκουρεστίου, με την υποστήριξη του διμερούς Ελληνο-ρουμανικού Επιμελητηρίου και του Enterprise Europe Network.
Ειδικότερα, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Prahova, Aurelian Gogulescu, με τον οποίο συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς που η περιοχή της Prahova διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, με έμφαση στους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού και της αγροδιατροφής. Στη συνέχεια, η γενική γραμματέας από κοινού με τους εκπροσώπους των ΕΒΕΑ, ΣΕΒ και ΣΕΒΕ επισκέφθηκε τα γραφεία του διμερούς Ελληνο-Ρουμανικού Επιμελητηρίου, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι ευκαιρίες που υφίστανται στη Ρουμανία για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες επενδυτές, ενώ διερευνήθηκαν οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας του Επιμελητηρίου με τους παραγωγικούς φορείς.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Ρουμανίας, στο οποίο η κυρία Λοίζου τόνισε την ισχυρή βούληση της χώρας μας για σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρουμανία και ενδυνάμωση των επαφών μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων. Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι η Ρουμανία κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των βασικών εξαγωγικών προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ περισσότερες από 8.000 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, υποδομών, δομικών υλικών, τραπεζών, τροφίμων & ποτών, κλπ.
Μετά το πέρας του Forum, η κυρία Λοίζου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Romanian Agency forInvestments and Foreign Trade (ARICE) RaresBurlacu. Οι δύο πλευρές εξέτασαν τους τρόπους περαιτέρω αξιοποίησης της αυξημένης δυναμικής που παρατηρείται στη διμερή εμπορική και οικονομική συνεργασία. Η γενική γραμματέας ενημέρωσε τον συνομιλητή της για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διπλωματίας στην Ελλάδα με την ενσωμάτωση όλων των φορέων υπό το Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα για τη λειτουργία της Enterprise Greece ως φορέα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και προώθησης των ελληνικών εξαγωγών. Τέλος, συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ Enterprise Greece και ARICE μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.