Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΒρετανία: Πρόβλεψη για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,4% το 2023

Βρετανία: Πρόβλεψη για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,4% το 2023

Τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η οικονομία ήδη βρίσκεται σε ύφεση (-0,2% στο γ’ τρίμηνο του 2022).

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, η οικονομία της χώρας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023, επικαλούμενος τις προβλέψεις από την υπηρεσία Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR).

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλες χώρες, βρίσκεται τώρα σε ύφεση», σύμφωνα με το OBR, δήλωσε ο Χαντ.

Η νέα πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά έρχεται να συγκριθεί με την προηγούμενη εκτίμηση του OBR που είχε δημοσιευθεί τον Μάρτιο για ανάπτυξη 1,8%.

Ο Χαν δήλωσε ότι οι προβλέψεις του OBR αποτυπώνουν «ξεκάθαρα τον αντίκτυπο των παγκόσμιων αντιξοοτήτων στη βρετανική οικονομία» ξεκινώντας τη σημερινή του ομιλία στο Κοινοβούλιο.

Το OBR προέβλεψε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 και κατά 2,6% το 2025, όπως δήλωσε ο Χαντ, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη 2,1% και 1,8%, αντίστοιχα.

Ο Χαντ και ο Σούνακ έχουν δηλώσει ότι θα αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία μετά την αποτυχία του πειράματος των “Trussonomics” (της οικονομικής πολιτικής της Τρας) με μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων που οδήγησαν τη λίρα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου, απείλησαν με χάος την αγορά ακινήτων και εξανάγκασαν τη Λιζ Τρας σε παραίτηση μετά από σύντομη παραμονή στην Ντάουνινγκ Στριτ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ