Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΒεζένκοφ: Τι σημαίνει το ΝΒΑ για τον Σάσα

Βεζένκοφ: Τι σημαίνει το ΝΒΑ για τον Σάσα

Η αγωνιστική μετανάστευση του Σάσα Βεζένκοφ δεν προκαλεί έκπληξη. Οι επιδόσεις του ήταν δύσκολο να τον κρατήσουν για ακόμη μία σεζόν μακριά από τον κόσμο του ΝΒΑ. Προφανώς δεν είναι δεδομένο ότι θα έχει εύκολη πορεία μπροστά του. Στον αθλητισμό είναι άλλωστε πολλές οι παράμετροι που πρέπει να συνδυαστούν, προκειμένου να έχει επιτυχία οποιοδήποτε σχέδιο μεταγραφής.

Για τον MVP της Ευρωλίγκας η μετακίνηση στους Σακραμέντο Κίνγκς είναι μία μεγάλη απόφαση, ζωής. Είναι επίσης σημαντικό ότι ο 29χρονος χωρίζει σαν φίλος με τον Ολυμπιακό, με την πόρτα για νέα μελλοντική συνεργασία τους να παραμένει ανοικτή.

Μία απολύτως εύστοχη τοποθέτηση ήταν εκείνη του Κώστα Παπανικολάου: “Καλή τύχη αγοράκι μου, σ’ αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής σου!! Δούλεψες σκληρά για να πετύχεις, οπότε, ζήσε τις στιγμές που εσύ δημιούργησες”, έγραψε ο 33χρονος στο Instagram για τον μέχρι πρότινος συμπαίκτη του.

Χαρούμενος για την απόφαση του Σάσα Βεζένκοφ να συνεχίσει στο ΝΒΑ εμφανίστηκε ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Βουλγαρίας Ρόζεν Μπαλτσερόφσκι, παρά το γεγονός ότι η παρουσία του στο ΝΒΑ θα κάνει πλέον τη συνεργασία τους πιο δύσκολη.

Το ΝΒΑ είναι κάτι εξαιρετικό, γι’ αυτό είμαι πολύ χαρούμενος. Ανησύχησα μήπως δεν γίνει, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος τώρα. Η απόφασή του ήταν πολύ δύσκολη. Έπρεπε να επιλέξει αν θα φύγει από ένα μέρος όπου τον είχαν ως είδωλο με πρώτους τους ιδιοκτήτες, που ο προπονητής ήταν σαν πατέρας του, που οι συμπαίκτες του τον αγαπούσαν και με ένα από τα σπουδαιότερα κοινά της Ευρώπης. Ένιωθε τέλεια εκεί, ήταν ο ηγέτης μιας ομάδας που διεκδικεί τίτλους και είχε ένα καλό συμβόλαιο. Τώρα έπρεπε να αφήσει όλα αυτά και να πάει σε ένα πρωτάθλημα με τεράστιο ανταγωνισμό, ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν έχουν ακούσει για την Ευρωλίγκα και θα πρέπει να παλέψει για τη θέση του“, ανέφερε.

Δεν πιστεύω πως το οικονομικό έπαιξε ρόλο. Το πιο σημαντικό για εκείνον ήταν η πρόκληση. Θεωρώ πως το ρίσκο δεν είναι τόσο μεγάλο και εκτιμώ πως θα πετύχει, γιατί έχει φοβερή ποιότητα. Ακόμη όμως και αν δεν τα καταφέρει, θα επιστρέψει στην Ευρώπη και θα βρει όλες τις πόρτες ανοιχτές. Από τον Ολυμπιακό, μέχρι τη Ρεάλ, την Μπαρσελόνα και άλλες ομάδες. Αρκεί να είναι υγιής“, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο ρόλο του στους Κίνγκς η θεωρητική καταρχάς προσέγγιση έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Προορίζεται κυρίως για τη θέση “4”, αλλά μπορεί να “κατέβει” και στο “3”. Στις δύο αυτές θέσεις ως βασικοί προορίζονται, όπως και πέρσι, οι Κίγκαν Μάρεϊ και Χάρισον Μπαρνς, που σημαίνει πως στο δεύτερο ροτέισον, για το οποίο υπολογίζεται ο Σάσα, θα περισσεύει το διόλου ευκαταφρόνητο χρονικό διάστημα των 20 λεπτών.

Ο Βεζένκοφ θα έχει μεταξύ των ανταγωνιστών του τον Τρέι Λάιλς, που αγωνίζεται κυρίως ως “4άρι”, αλλά είναι βέβαιο πως θα κληθεί να καλύψει και τη θέση του σέντερ, μαζί με τον Άλεξ Λεν, δίνοντας ανάσα στον Σαμπόνις.

Η προσαρμογή του Βεζένκοφ θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από το πόσο γρήγορα θα εγκλιματιστεί και θα ανταποκριθεί ψυχολογικά, αλλά και και από την ταχύτητα στο ΝΒΑ. Καθοριστική θα είναι ασφαλώς και η ευστοχία στις εκτελέσεις του.

Είναι επίσης κρίσιμο το γεγονός ότι καλείται να συνεργαστεί με τον 53χρονο προπονητή Μάικ Μπράουν, ο οποίος αναδείχθηκε “Coach of the Year” της σεζόν που ολοκληρώθηκε στο ΝΒΑ. Έστησε με εξαιρετικό τρόπο την ομάδα, επηρεασμένος από την προπονητική φιλοσοφία του θρυλικού Κρεγκ Πόποβιτς, όπως και του αρχιτέκτονα των Γουόριορς, Στιβ Κερ, στο πλευρό των οποίων θήτευσε τις περιόδους 2000-2003 και 2016-2022 αντίστοιχα.

Παράλληλα ο αγωνιστικός χρόνος μοιράζεται αρκετά, πέραν της βασικής πεντάδας, σε μια ομάδα που δεν διστάζει να μοιράσει ρόλους, θέτοντας δεδομένα πολύ κοντά σε αυτά που είχε συνηθίσει ο Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ