Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Βγαίνει» ο λογαριασμός για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος

«Βγαίνει» ο λογαριασμός για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Με καλούς οιωνούς έχει ξεκινήσει ο Μάιος τουλάχιστον σε ότι αφορά στην εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου και της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η κυβέρνηση, έχει προϋπολογίσει ότι για «βγει» ο λογαριασμός της επιδότησης του ρεύματος θα πρέπει η τιμή του φυσικού αερίου να συγκρατείται κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα και η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλότερα από τα 240 ευρώ. Φυσικά, η διαδικασία θα εξελιχθεί σε «μαραθώνιο» καθώς το τι γίνεται τη μια εβδομάδα σε σημαίνει ότι θα γίνει και την επόμενη ειδικά μέσα σε συνθήκες τόσο μεγάλης αβεβαιότητας. Προς το παρόν πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει στα 90 ευρώ ενώ η μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάιο διαμορφώνεται κάτω από τα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ειδικά το τελευταίο, θα αποτυπωθεί και στο ύψος της επιδότησης που θα κάνει το κράτος για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Ιουνίου καθώς τα 230 ευρώ είναι χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με την αντίστοιχη του Μαίου όπου η τιμή χονδρικής έκλεισε πάνω από τα 244 ευρώ. 

Το να εξοικονομηθεί δημοσιονομικός χώρος από το πακέτο στήριξης της ηλεκτρικής ενέργειας –συνολικά το κόστος είναι 3,2 δις. ευρώ και από αυτά τα 1,1 δις. ευρώ βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό- είναι πολύ σημαντικό καθώς αν περισσέψουν πόροι θα μπορεί με μεγαλύτερη ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις για να υπάρξει στήριξης και σε άλλα «μέτωπα». Το ποιο μεγάλο αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τα τρόφιμα (λόγω του ότι μιλάμε ουσιαστικά για είδος πρώτης ανάγκης) και δεύτερον με τα καύσιμα όπου η κατάσταση εκεί τείνει να εξελιχθεί σε εκρηκτική. Με την τιμή του πετρελαίου στα 114 δολάρια το βαρέλι και την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο κάτω από το 1,05, η τιμή χονδρικής της αμόλυβδης (κατά συνέπεια και η λιανική) δοκιμάζει επί καθημερινής βάσεως και νέα ιστορικά υψηλά. Πλέον η μέση πανελλαδική τιμή των 2,25 ευρώ δεν είναι εφιαλτικό σενάριο αλλά κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί μέσα στην εβδομάδα. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ