Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPEOPLEΒαγγέλης Σειληνός: Ο “Νουρέγιεφ της Ελλάδας" και το μοιραίο τέλος στο χειρουργείο

Βαγγέλης Σειληνός: Ο “Νουρέγιεφ της Ελλάδας” και το μοιραίο τέλος στο χειρουργείο

Ο Βαγγέλης Σειληνός ήταν ένας από τους πιο γνωστούς χορευτές και χορογράφους, που έζησε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Πολλοί τον αποκαλούσαν “Νουρέγιεφ της Ελλάδας”.

Γεννήθηκε στην Αίγινα το 1936, μεγάλωσε στο Μεταξουργείο, ενώ το όνομά του ήταν Βαγγέλης Βασιλάτος. Λέγεται, σύμφωνα με τις φήμες εκείνης της εποχής, ότι τον εντόπισε στη διάρκεια μιας βραδινής εξόδου ο σημαντικός χορογράφος της εποχής, Μανώλης Καστρινός, ο οποίος του πρότεινε να γραφεί στη σχολή του, κάτι που ο Σειληνός έκανε. Έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στα 19 του χρόνια στην ταινία “Η θεία από το Σικάγο”, όπου πρωταγωνιστούσαν η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Ορέστης Μακρής.

Αργότερα ο Σειλινός θήτευσε στο πλάι άλλων μεγάλων του χώρου, όπως τους Τατιάνα Βαρούτη, Ραλλού Μάνου Άγγελο Γριμάνη, περπατώντας ή καλύτερα χορεύοντας στα βήματα άλλων ιερών τεράτων της ελληνικής χορογραφίας σαν τους Φλερύ και Σαγιώρ, δηλαδή τους «Έλληνες Τζιν Κέλι και Φρεντ Αστέρ», όπως τους αποκαλούσε ο κόσμος.

Στη συνέχεια θα γνωρίσει επιτυχία με τη συμμετοχή του στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου θα συνδέσει την ηθοποιία με το χορό, έχοντας ως παρτενέρ συνήθως την Ελένη Προκοπίου και τη Μαρία Ιωαννίδου, με την οποία θα γίνουν ζευγάρι, καταλήγοντας στα σκαλιά της εκκλησίας.

Στην πορεία, το όνομα του Βαγγέλη Σειληνού βρίσκεται στους τίτλους ταινιών που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο και έγιναν μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες, όπως «Ο Ξυπόλητος Πρίγκιψ», «Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης», «Γοργόνες και Μάγκες», «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι», «Μαριχουάνα Στοπ». Σ’ αυτές χόρεψε και έπαιξε στο πλάι σπουδαίων Ελλήνων ηθοποιών σαν τους Κώστα Βουτσά, Ρένα Βλαχοπούλου, Χρόνη Ξαρχάκο, Φαίδωνα Γεωργίτση, Μάρθα Καραγιάννη και πολλούς άλλους, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο με το οποίο ασχολήθηκε ως χορευτής και χορογράφος.

Ο γάμος με την Μαρία Ιωαννίδου

Με την Ιωαννίδου γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 9 ετών και όταν έγινε 17, ο χορευτής της ζήτησε να παντρευτούν. Της είπε μάλιστα πως αν δεν τον παντρευόταν, δεν θα μπορούσαν να γίνουν παρτενέρ στον χορό. «Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε. Ήμασταν τόσο διαφορετικοί άνθρωποι και μόνο κοινό μας στοιχείο ήταν ο χορός. Είχαμε έντονους καβγάδες, με έλεγε μαμόθρεφτο, έκλαιγα πολύ. Είχα ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Στα 17 και 18 δεν κάνεις παιδιά. Μετά αυτό μου στέρησε τη μητρότητα, δεν μπόρεσα να γίνω μητέρα. Δεν είχα κάποια προσοχή από τη μητέρα μου, δεν μπορούσα να της τα πω. Μου έλεγαν φίλες μου βάλε καυτό νερό στην κοιλιά σου και θα αποβάλλεις. Όλα αυτά ήταν πολύ σκληρά, κόντεψε να κινδυνεύσει η ζωή μου», ανέφερε η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Μετά το διαζύγιό του με την Μαρία Ιωαννίδου, ο Βαγγέλης Σειληνός παντρεύτηκε ξανά και απέκτησε δύο παιδιά, ενώ με τη δεύτερή σύζυγό του είχαν αποκτήσει και δική τους σχολή χορού στα Ιλίσια.

Τον «πρόδωσε» η καρδιά του

Όσο περνούσαν τα χρόνια, απέκτησε πρόβλημα στην καρδιά και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, το πρόβλημα επιβάρυνε και ο ίδιος, καθώς συνέχιζε να εργάζεται και να αναλαμβάνει χορογραφίες σημαντικών παραστάσεων.

Δυστυχώς η καρδιά του τον πρόδωσε ξανά το 1998, ενώ υποβαλλόταν σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με τους γιατρούς να μην μπορούν να τον σώσουν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ