Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΕΠΙΣΤΗΜΗΑ. Σπαντιδέας: 169 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε 12 χώρες – Άγνωστο εάν...

Α. Σπαντιδέας: 169 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε 12 χώρες – Άγνωστο εάν υπάρχουν ασυμπτωματικά κρούσματα

Ανήσυχη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, παρακολουθεί την πορεία των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας που πλήττει τα παιδιά.

Αυτή τη στιγμή χτυπά καμπανάκι γιατί δεν μας είχε απασχολήσει ξανά και συμπίπτει και με τον κορονοϊό εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, καθηγητής Παθολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας.
Έως τώρα έχουν αναφερθεί 169 περιστατικά σε 12 χώρες, ωστόσο είναι σποραδικά τα κρούσματα, δεν υπάρχει ταχύτητα εξάπλωσης και δεν έχει χαρακτήρα πανδημικό.
Έχει προκαλέσει ανησυχία γιατί δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν και ασυμπτωματικά κρούσματα.

Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που νόσησε με οξεία ηπατίτιδα ή στο σύνολό τους δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Στις ηπιότερες περιπτώσεις μια τέτοια νόσηση μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα ήπιας γαστρεντερίτιδας και να υποχωρούν. Τα βαρύτερα περιστατικά εμφανίζουν ίκτερο και χρειάζονται μεταμόσχευση.

Μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να γίνει και στη χώρα μας, ωστόσο στο εξωτερικό είναι πιο διαδεδομένη. Είμαστε στις αρχές. Τα πρώτα περιστατικά αναφέρθηκαν μόλις πριν 20 μέρες στη Σκωτία, επομένως δεν έχουμε πλήρη εικόνα.
Να μην πανικοβαλλόμαστε. Να είμαστε σε επιφυλακή να ενημερώνουμε άμεσα τον γιατρό μας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ