Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑρ. Πελώνη: Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα πλαίσιο στρατηγικής στην Επιτροπή

Αρ. Πελώνη: Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα πλαίσιο στρατηγικής στην Επιτροπή

Για έναν οδικό χάρτη προς μια σταδιακή και ελεγχόμενη επανεκκίνηση δραστηριοτήτων μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σε τηλεοπτική συνέντευξή της σήμερα στον «ΣΚΑΪ».

Όπως είπε «η κυβέρνηση παρουσίασε ένα πλαίσιο στρατηγικής στην Επιτροπή -συνυπολογίζοντας και το πρόσθετο, συμπληρωματικό, εργαλείο των self-test, καθώς ήταν και η εισήγηση της Επιτροπής τα self-test- με βάση το οποίο θα μπορούσε να τεθεί ένας οδικός χάρτης, για μια σταδιακή και ελεγχόμενη επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Η Επιτροπή κοιτάζει όλα τα επίκαιρα δεδομένα, τα αξιολογεί και εισηγείται. Η κυβέρνηση, κατόπιν αποφασίζει, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές».

Η κ. Πελώνη αναγνώρισε πως «υπάρχει μία μερική συμμόρφωση στα μέτρα, λόγω κόπωσης. Το αναγνωρίζουμε όλοι. Για να υπάρξει, λοιπόν, συμμόρφωση στα μέτρα -και προφανώς είμαστε σε μια έξαρση αυτή τη στιγμή- θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, για να γίνει διαχειρίσιμη η κούραση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πλήρη άρση των μέτρων, χωρίς κανένα κριτήριο. Προφανώς, λαμβάνονται υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα τα αξιολογήσει, λοιπόν, η Επιτροπή. Υπάρχει ένα μενού επιλογών».

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι στο μενού των επιλογών

Αναφορικά με το άνοιγμα των διαδημοτικό μετακινήσεων, η κ. Πελώνη επεσήμανε πως «εάν επιτραπούν -θα δούμε την εισήγηση της Επιτροπής- είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στο άνοιγμα σ’ εξωτερικούς χώρους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη την αλλαγή του καιρού. Είναι καλύτερο να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες, όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, παρά ανεξέλεγκτες, παράνομες δραστηριότητες, συναντήσεις σε σπίτια, όπου και γίνεται διασπορά του ιού. Αν επιτραπούν, ωστόσο, οι διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε πλατείες».

Υπογράμμισε παράλληλα πως «έλεγχοι υπάρχουν και θα υπάρχουν. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από κάθε πολίτη. Μιλάμε για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, που θα είναι και πιο εύκολο να ελεγχθούν και που δεν θα έχουν επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως έχουν, είτε ανεξέλεγκτες, είτε «παράνομες» δραστηριότητες. Έτσι ώστε να δοθούν, δηλαδή, βαλβίδες εκτόνωσης. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι στο μενού επιλογών».

Προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των Λυκείων

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε για μια ακόμη φορά πως «παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των λυκείων, ελεγχόμενα. Θα δούμε επιδημιολογικά αν μπορούμε να το αντέξουμε. Το λιανεμπόριο ήταν εξ’ αρχής μια δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα. Οπότε, αν γίνει με κανόνες, δεν θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση και προφανώς θα δώσει ανάσα στην οικονομία, αλλά θα είναι και μία ασφαλής βαλβίδα εκτόνωσης για τους πολίτες. Έχουμε πλέον και πρόσθετα συμπληρωματικά εργαλεία στα χέρια μας. Και αναφέρομαι στα self-test. Ήταν μια εισήγηση της Επιτροπής η οποία έθεσε και τις προδιαγραφές». Όπως χαρακτηριστικά είπε: «το ιδανικό σενάριο για όλους μας θα ήταν να ανοίξουν τα πάντα και να μην υπήρχε κορονοϊός ή να μην υπήρχε διασπορά ή να είχαμε αυτή τη στιγμή 70% τείχος ανοσίας. Πρέπει να μιλάμε, όμως, στη βάση του ρεαλισμού. Ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα».

«Προφανώς θα υπάρξουν self-test για να ανοίξουν τα σχολεία»

«Προτεραιότητα είναι τα λύκεια. Το αναλυτικό σχέδιο, θα ανακοινωθεί όταν είμαστε έτοιμοι. Υπάρχει μια διάταξη που ψηφίστηκε και δίνει εξουσιοδότηση στον Υπουργό να θεσπίσει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τα self-test από τους γονείς. Προφανώς θα υπάρξουν self test για να ανοίξουν τα σχολεία», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Εξήγησε πως «για τα Λύκεια προϋπόθεση είναι να έρθουν τα self test. Πιστεύω την επόμενη εβδομάδα θα τα έχουμε. Μόλις δώσει το πράσινο φως το Ελεγκτικό, θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Είναι μία μάχη με τον χρόνο Και θα είναι ένα πρόσθετο, συμπληρωματικό εργαλείο σε όλα αυτά που γίνονται, στους τυχαιοποιημένους και στοχευμένους ελέγχους του ΕΟΔΥ στην τήρηση των μέτρων και βεβαίως στο τείχος της ανοσίας του εμβολιασμού, που χτίζεται σταδιακά. Δεν είναι τα κρούσματα ο μόνος δείκτης που πρέπει να κοιτάμε. Δείκτες είναι και οι εισαγωγές, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι, η μέση ηλικία των κρουσμάτων».

Είναι ορατό το αποτύπωμα του εμβολιασμού

Η κ. Πελώνη είπε πως «σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό φαίνεται πλέον το αποτύπωμα: Μείωση των νοσήσεων σε ηλικίες που εμβολιάζονται, 75, 80, 85, άνω. Είναι ένα θετικό αποτύπωμα το οποίο πρέπει να κρατήσουμε, για να μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Διότι όλοι αυτοί είναι πυλώνες της ίδιας στρατηγικής, για να μπορέσουμε σταδιακά να αφήνουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας και να μπαίνουμε σταδιακά σε περισσότερες δραστηριότητες».

Ξεχωριστά αναφέρθηκε στο «selftesting.gov.gr» επισημαίνοντας πως θα είναι μία πλατφόρμα «όπου θα δηλώνονται τα θετικά, προκειμένου να μπορεί κάποιος να πάρει βεβαίωση άδειας από τη δουλειά του. Δηλαδή, βεβαίωση για επανέλεγχο σε δημόσια δομή με άλλο τεστ. Εφόσον το κάνει κανείς στο σπίτι του, είναι ζήτημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης να το δηλώσει».

Τις μετακινήσεις από νομό σε νομό θα τις δούμε όταν έρθει η ώρα

Όσον αφορά στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Δεν πατάμε ένα κουμπί και εξαφανίζουμε τον ιό. Προφανώς, το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχει, να έχουμε τελειώσει και να είμαστε όλοι ελεύθεροι, να κινούμαστε όπως ήμασταν και πριν. Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές. Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα. Τώρα συζητάμε τώρα για το τι θα μπορέσει -και αν θα μπορέσει- να γίνει από εβδομάδα. Θα το δούμε στην ώρα του. Προφανώς, είναι νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι τον Μάιο, ειδικά από τα μέσα Μαΐου και μετά, θα μπορούμε να είμαστε σε καλή κατάσταση».

Ταυτόχρονα η κ. Πελώνη τόνισε πως «το καλοκαίρι θα είναι σίγουρα καλύτερο γιατί προχωρούν οι εμβολιασμοί. Αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί, με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, όλοι οι συμπολίτες μας 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου, για να προχωρήσουμε στις επόμενες ομάδες και από αρχές Καλοκαιριού στον μαζικό πληθυσμό.

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Και πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή για να το αφήσουμε αυτό πίσω μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε λόγω κόπωσης να τηρούμε τα μέτρα».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ