Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Από την Παρασκευή σταματούν τα SMS, ελεύθερη η μετακίνηση από νομό σε...

Από την Παρασκευή σταματούν τα SMS, ελεύθερη η μετακίνηση από νομό σε νομό

Τα τελευταία 24ωρα της καραντίνας διανύουμε καθώς από την Παρασκευή 14 Μαΐου θα πούμε αντίο στα SMS και θα μπορούμε να μετακινηθούμε ελεύθερα από Νομό σε Νομό. Την κατάργηση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Συγκεκριμένα ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή το ωράριο κυκλοφορίας παρατείνεται έως τις 12:30 το βράδυ, και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Την ίδια ώρα, καταργούνται τα SMS στο 13033 και το 13032.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η εστίαση θα εξακολουθεί να λειτουργεί δίχως μουσική, ενώ το λιανεμπόριο θα επιστρέψει σε λειτουργία με κανόνες χωρητικότητας, χωρίς click-in-shop ή click-inside.

Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών μετατίθεται για τις  17/5, των θερινών κινηματογράφων  για τις 21/5, των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων 28/5.

 Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Με Green Pass τα ταξίδια στα νησιά

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν. Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:

-ή πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)

PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών

– ή  βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Μόλις το 0,3% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει

Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία για τους ασθενείς με κορωνοϊό που δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει: «Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας» είπε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: « Οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ