Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈως την Παρασκευή η δημόσια προσφορά της Trade Estates για την εισαγωγή...

Έως την Παρασκευή η δημόσια προσφορά της Trade Estates για την εισαγωγή στο Χ.Α.

Έως την Παρασκευή θα κρατήσουν οι εγγραφές για τη δημόσια προσφορά της εταιρείας Trade Estates ΑΕΕΑΠ για την εισαγωγή των μετοχών της στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το ντεμπούτο να έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη 8 Νοεμβρίου.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών ορίστηκε μεταξύ 1,92 και 2,13 ευρώ, ενώ θα διατεθούν 28.169.015 μετοχές και στόχος είναι – σε περίπτωση πλήρους κάλυψης – η εταιρεία να αντλήσει 62 εκατ. ευρώ.

Η δημόσια προσφορά της εταιρείας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ξεχωριστή περίπτωση αναφορικά με τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, δεδομένου ότι θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με σημαντική διασπορά 26,5%, τη μεγαλύτερη στον κλάδο, ενώ δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο της ανάπτυξης εμπορικών πάρκων και κέντρων logistics.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estate ΑΕΕΑΠ Δημήτρης Παπούλης

Παράλληλα, όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fourlis Συμμετοχών κ. Βασίλης Φουρλής (κεντρική φωτό πάνω) στην πρόσφατη παρουσίαση, «μέσα σε δύο χρόνια από την εισαγωγή, οι βασικοί μέτοχοι θα έχουν πέσει στσ 50%, με τη διασπορά να φτάνει τότε στο 40%». Θα κάνει μέσα στη διετία η εταιρεία placement και θα αυξήσει περαιτέρω τη διασπορά της.

Επίσης, ο κ. Φουρλής δεσμεύτηκε για διανομή μερίσματος δύο φορές το χρόνο (προμέρισμα και κανονικό), ενώ τόνισε πως «παρ’ ότι έχουμε την υποχρέωση να διανέμουμε το 50% των κερδών, εμείς έχουμε λάβει τη στρατηγική απόφαση να διανέμουμε το 80% έως 90% των κερδών μας». Ο περιορισμός του ποσοστού θα γίνει μέσω placement εντός της διετίας και μετά την πάροδο του 1ου εξαμήνου όπου υπάρχει η δέσμευση διακράτησης των μετοχών.

Το μεσοπρόθεσμο πλάνο της Trade Estates περιλαμβάνει την αποπεράτωση έργων ύψους 180 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία χαρτοφυλακίου αξίας έως 700 εκατ. έως το 2027. Μέχρι στιγμής, τα έσοδα προέρχονται κατά 85% από εμπορικά πάρκα και κατά 15% από logistics, ενώ το 75% των μισθωμάτων προέρχεται από ακίνητα στην Ελλάδα.

Τα σχέδια στο εξής θέλουν την ανάπτυξη τεσσάρων νέων έργων εκ των οποίων τα τρία είναι retail parks. Το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα είναι έργο 27 εκατ., ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, και θα φιλοξενεί το ΙΚΕΑ της πόλης και έως εφτά λιανέμπορους και θα ανοίξει τις πόρτες του έως τις αρχές του 2025, ταυτόχρονα με το retail park της Κρήτης, επένδυση 21 εκατ.

Μέτοχοι

Από πλευράς μετόχων, ο όμιλος Fourlis ελέγχει περίπου το 84%, ενώ στην εταιρεία έχει επενδύσει η Autoellas της οικογένειας Βασιλάκη (Aegean Airlines), που απέκτησε το 11,9% με εισφορά ακινήτου, ενώ πρόσφατα η κα Μ. Λάτση, μέσω του Latsco Hellenic Holdings απέκτησε ποσοστό 4,2% έναντι 8 εκατ. ευρώ.

Μετά την δημόσια εγγραφή o όμιλος Fourlis θα περιορίσει το ποσοστό του στο 63,78%, η Autohellas στο 9,73% και το Latsco Holdings στο 3,12%, το 23,37% θα αποκτήσουν νέοι μέτοχοι, με την συνολική ελεύθερη διασπορά να ανέρχεται σε 26,49%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ