Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑπόσυρση συσκευών: Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα;

Απόσυρση συσκευών: Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα;

Στην στήριξη της προσπάθειας για εξοικονόμηση ενέργειας στοχεύει το κυοφορούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για αλλαγή των ενεργοβόρων παλαιών ηλεκτρικών συσκευών. Στο πρόγραμμα αυτό αναμένεται να παίξουν προεξάρχοντα ρόλο τα κλιματιστικά, που ειδικά το καλοκαίρι αλλά πλέον και το χειμώνα, καθώς πολλοί έχουν εγκαταλείψει τις κεντρικές θερμάνσεις, «φορτώνουν» το σύστημα με μεγάλες καταναλώσεις.

Έτσι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το πλάνο του ΥΠΕΝ προβλέπει τη διάθεση ποσού περίπου 40 εκατομμυρίων ευρών για το όλο πρόγραμμα, που αναμένεται να προβλέπει ποσοστά επιδοτήσεων μεταξύ του 30% και 40%.

Πέρα από τα κλιματιστικά, και οι άλλες ενεργοβόρες συσκευές θα μπουν στο «στόχαστρο», όπως ψυγεία, ενώ ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τους θερμοσίφωνες, όπου ακόμη υπάρχουν.

Οι πόροι, κατά πάσα πιθανότητα θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ ενώ αναζητείται και εναλλακτικός τρόπος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η διαδικασία

Όπως φαίνεται ή όλη διαδικασία θα διεκπεραιωθεί μέσω πλατφόρμας στο διαδίκτυο. Εκεί με την καταχώρηση στοιχείων, όπως η παλαιότητα της συσκευής, τα ειδικά χαρακτηριστικά και η ταυτότητά της, ώστε να μην υπάρξει λαθροχειρία με τις αποσύρσεις, αλλά και τα αναγκαία εισοδηματικά κριτήρια, θα δίνεται η σχετική «βαθμολογία» που θα διασφαλίζει την «πρόκριση» για την επιλογή των δικαιούχων.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες με ένα κωδικό ή κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχεί, που θα λαμβάνει ο επιλεγείς καταναλωτής, θα προσέρχεται στο κατάστημα. Εκεί, θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος και η καταχώρηση στη βάση δεδομένων και θα δίνεται η συσκευή με μειωμένη τιμή. Στη συνέχεια το ποσό της ενίσχυσης θα πηγαίνει στις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ