Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑποκλειστική συνέντευξη-Κυρανάκης: Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει πλήρως την εξυπηρέτηση των πολιτών...

Αποκλειστική συνέντευξη-Κυρανάκης: Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει πλήρως την εξυπηρέτηση των πολιτών από το Κράτος

Για τον ρόλο που θα έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο άμεσο μέλλον και για το πως θα αλλάξει την εξυπηρέτηση των πολιτών από το Κράτος μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο finupnews ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ανεξάντλητες δυνατότητες. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μπει σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής, απλοποιώντας μια σειρά από κινήσεις και διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ο κ. Κυρανάκης μιλά για τα «επόμενα βήματα» τoυ gov.gr, για το τι αλλάζει στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβαση ακινήτου με το νέο έτος, ενώ παράλληλα αναλύει και τους στόχους της Κυβέρνησης για το 2024, τονίζοντας πως «η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές και τις ευοίωνες προβλέψεις».

Όσον αφορά την οπαδική βία, σχολίασε πως «δυστυχώς αποδείχθηκε ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις, ακόμη πιο δραστικές, αλλά απολύτως δίκαιες και αναγκαίες», ενώ τέλος μιλά και για την «επόμενη ημέρα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην χώρα μας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

Το gov.gr «ήρθε στη ζωή μας» εν μέσω πανδημίας και έχει εξελιχθεί σε πολύτιμο εργαλείο στην καθημερινότητα των πολιτών και όχι μόνο. Πόσες υπηρεσίες περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα και ποιες είναι οι επόμενες που αναμένεται να εισέλθουν σε αυτή;

Αυτή τη στιγμή οι πολίτες μπορούν μέσω του gov.gr να εξυπηρετηθούν για 11 διαφορετικές κατηγορίες αλληλεπίδρασης με το κράτος (π.χ. Δικαιοσύνη, εκπαίδευση, οικογένεια κ.λπ.), στις οποίες κατηγορίες αντιστοιχούν περισσότερες από 1.600 διαφορετικές υπηρεσίες. Πράγματι, όπως σωστά λέτε, η αρχή έγινε στην πανδημία, με την πολύ σκληρή δουλειά του τέως Υπουργού, του Κυριάκου Πιερρακάκη, το σπουδαίο έργο του οποίου καλούμαστε τώρα να συνεχίσουμε.

Οι τομείς της ζωής μας όπου η ψηφιοποίηση οφείλει να προχωρήσει είναι ακόμα πολλοί. Αυτή τη στιγμή επιχειρούνται μεγάλα βήματα τόσο στην Δικαιοσύνη, όσο και στην Υγεία, τη Ναυτιλία, αλλά και σε θέματα που άπτονται του απόδημου ελληνισμού, πάντοτε σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς. Εννοείται πως στόχος μας είναι να αυξάνονται συνεχώς, ολοένα και περισσότερο οι δυνατότητες που παρέχονται ψηφιακά μέσω του gov, μέχρις ότου μπορούμε να μιλάμε για πλήρη ψηφιοποίηση των παρεχόμενων από το ελληνικό δημόσιο υπηρεσιών.

Ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες και ο νόμος του Υπουργείου σας από την Βουλή. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το τι προβλέπει και για τις περίφημες μεταγραφές σε μια ημέρα;

Με τον νόμο που ψηφίστηκε από την Εθνική Αντιπροσωπεία, από τον Ιανουάριο του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, ο οποίος καταργεί τρία γραφειοκρατικά βήματα και μειώνει δραστικά το χρόνο ολοκλήρωσης μιας συναλλαγής. Συγκεκριμένα, καταργείται από τη συναλλαγή το πιστοποιητικό ΤΑΠ και εφόσον επιλεγεί για τη διαδικασία η ψηφιακή οδός, καταργείται η προσκόμιση κτηματολογικού διαγράμματος και η παρουσία του αγοραστή στις ουρές του Κτηματολογίου για τη μεταγραφή ενός ακινήτου. Η μεταγραφή για όποιον υποβάλλει ψηφιακά από τον Ιανουάριο θα γίνεται σε μια ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που ταλαιπωρούν σήμερα τον πολίτη, τον πληρεξούσιο, τον επενδυτή.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την δεξαμενή 1.000+ δικηγόρων που θα μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να ολοκληρώνουν εισηγήσεις μέσω της πλατφόρμας νομικού ελέγχου που έχουμε φτιάξει. Δημιουργούμε επίσης ένα ψηφιακό κανάλι το οποίο θα είναι σε θέση να δίνει θετική ή αρνητική απάντηση στους πολίτες για τις υποθέσεις τους. Επόμενο βήμα είναι ο διαδραστικός χάρτης κτηματογράφησης που θα βοηθά τον πολίτη να ολοκληρώσει κάθε πιθανή συνδιαλλαγή του με το Κτηματολόγιο ψηφιακά και να διορθώνει λάθη των προηγούμενων εγγραφών.

Είδαμε και την παρουσίαση του mAIgov, του ψηφιακού βοηθού που καθιερώνει το ελληνικό δημόσιο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Πείτε μας περισσότερα για αυτήν την πρωτοβουλία.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ανεξάντλητες δυνατότητες. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μπει σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής, απλοποιώντας μια σειρά από κινήσεις και διαδικασίες. Με το δοκιμαστικό μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης για το Ελληνικό Δημόσιο, οι πολίτες μπορούν να λάβουν απαντήσεις για γενικές πληροφορίες, αλλά και διαδικασίες που αφορούν οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με το κράτος. Το ειδικό chatbot παρέχει τις πληροφορίες και τις κατευθυντήριες σε πραγματικό χρόνο, βασισμένο στα πρότυπα του ChatGPT.

Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση, πρόκειται για μία εφαρμογή που μας δίνει την δυνατότητα να αντιληφθούμε τις τεράστιες δυνατότητες αλλά και προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Εμείς θέλουμε πάντα να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις και να εκσυγχρονίζουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούν ήδη οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία καθημερινά. Η προοπτική που εμφανίζεται μπροστά μας είναι σημαντική, εμείς ως Υπουργείο αξιολογούμε διαρκώς τα νέα δεδομένα και πιστεύω ότι θα δούμε πολύ ωραία αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον από αυτήν την προσπάθεια.

Είδαμε τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν παρθεί ξανά μέτρα για την αντιμετώπιση του ίδιου θέματος, πώς εξασφαλίζει η Κυβέρνηση την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που εξήγγειλε;

Τα μέτρα αξιολογούνται διαρκώς και όπου χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, λαμβάνονται. Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και συγκεκριμένα στο νομικό πλαίσιο που τιμωρεί τα εγκλήματα σχετιζόμενα με την οπαδική βία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι και πολλά τα γήπεδα που δεν άνοιξαν φέτος, επειδή ακριβώς δεν ικανοποιούσαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που προβλέπονται. Τους τελευταίους μήνες η ΕΛΑΣ έχει εντείνει την παρουσία της στα αθλητικά γεγονότα, προβαίνοντας σε προσαγωγές και συλλήψεις, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο.

Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις, ακόμη πιο δραστικές, αλλά απολύτως δίκαιες και αναγκαίες. Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν περιορίζονται στα γήπεδα, αλλά αφορούν μια σειρά μέτρων, όπως είναι η πρόβλεψη Ειδικού Πειθαρχικού Κώδικα, με τον οποίο θα δίνεται η δυνατότητα στον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού να επιβάλλει ποινές σε περιπτώσεις επεισοδίων, ρίψης κροτίδας κ.α., πέραν των ποινών που επιβάλλει η αθλητική Δικαιοσύνη. Στόχος είναι αφενός οι υπαίτιοι να γνωρίζουν ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες και αφετέρου, εκείνοι που πραγματικά έχουν ευθύνη να τιμωρούνται.

Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του 2024, η Κυβέρνηση αναφέρει ότι υπάρχουν μόνιμες παρεμβάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Ποιους τομείς αφορούν κυρίως και ποια θα λέγατε ότι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού;

Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης και για το νέο έτος είναι η άσκηση μιας αναπτυξιακής και παράλληλα ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, με αυξήσεις στους µισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, άρση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά, αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς και με νέα αύξηση κατά 3% των συντάξεων από 1/1/2024.

H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές και τις ευοίωνες προβλέψεις. Επομένως το 2024 θα επιδιώξουμε να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα με τις αναπτυξιακές πολιτικές, αλλά και την έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία. Παράλληλη όμως στόχευσή μας είναι και η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής, με μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, από τους πρώτους ήδη μήνες του νέου έτους.

Ολοκληρώθηκε και η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα. Ποια θα λέγατε ότι είναι τα συμπεράσματα από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας;

Η διμερής συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο και το σύνολο των επαφών και των διμερών συναντήσεων, σίγουρα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος μεταξύ των δύο κρατών. Αυτό δεν σημαίνει προφανώς ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες, είναι σαφές ότι υπάρχουν. Στόχος είναι να μπορούμε να τις λύνουμε, στον βαθμό του εφικτού, με τον διάλογο, χωρίς να παράγονται κρίσεις.

Είναι σημαντικό ότι αποτυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό το σύνολο των διαχρονικών ελληνικών θέσεων και για την Κύπρο και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και το γεγονός ότι είναι μόνο μία η διαφορά που εμείς θέλουμε να διευθετηθεί σε επίπεδο διεθνούς δικαίου. Από εδώ και πέρα, θα επιχειρηθεί η διεύρυνση της θετικής μας ατζέντας, ευελπιστώντας στη διατήρηση αυτού του κλίματος συνεργασίας που όπως όλοι θυμόμαστε εκκίνησε μετά τα τραγικά συμβάντα του σεισμού στην γείτονα χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ