Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Αποκαλυπτήρια» για τα νέα όρια στη χρυσή βίζα

«Αποκαλυπτήρια» για τα νέα όρια στη χρυσή βίζα

Ύστερη από πολύ σκέψη και μελέτη, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να ανακοινώσει τα νέα όρια έκδοσης της χρυσής βίζα. Η τελική απόφαση είναι να χωριστεί η Ελλάδα σε τρεις ζώνες ώστε να ικανοποιηθεί η πολιτική του «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Διότι η κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει ταυτόχρονα δύο στόχους.

Από τη μία να συμβάλλει με κάθε τρόπο ώστε να συνεχιστεί η αύξηση των επενδύσεων στα ακίνητα και από την άλλη να αποτρέψει την περαιτέρω μείωση της διαθεσιμότητας ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές που θα καταστήσουν απαγορευτική την αγορά ακινήτων από Έλληνες. 

Οι επενδύσεις στα ακίνητα ξεπέρασαν τα 4 δις. ευρώ το 2023 και στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να χαθεί το… momentum που έχει φέρει τις επενδύσεις στα ακίνητα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Φυσικά και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς μέχρι να φτάσουμε στα προ κρίσης επίπεδα γι’ αυτό και στην κυβέρνηση αναζητούσαν τη συνταγή που θα συντηρήσει το ρεύμα που δημιουργεί η χρυσή βίζα.

Μελετήθηκαν τα μοντέλα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, ελήφθη υπόψη το πλεονέκτημα που εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα (σ.σ τα ακίνητα παραμένουν φθηνότερα παρά την τεράστια ανατίμηση των τελευταίων ετών) και αποφασίζεται να προστατευτούν τα «κάστρα» (λεκανοπέδιο, Θεσσαλονίκη) με αύξηση του ορίου στις 800.000 ευρώ αλλά και να δοθεί χώρος για είσοδο ξένων επενδυτών σε περιοχές που έχουν ανάγκη και από περισσότερο πληθυσμό και από αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Εκτός από τη χαμηλή ταχύτητα των 250.000 ευρώ και την υψηλή των 800.000 ευρώ, θα υπάρξει και μια μεσαία «σκάλα» που θα απαιτεί επενδύσεις 400-500.000 ευρώ. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ