Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑντόνιο Περκάσι: Από ποδοσφαιριστής… επιχειρηματίας και νέο αφεντικό της NIKE

Αντόνιο Περκάσι: Από ποδοσφαιριστής… επιχειρηματίας και νέο αφεντικό της NIKE

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου έγινε γνωστό πως η Nike, μέσω της Ολλανδικής θυγατρικής της, έβαλε τέλος στην συνεργασία της με περισσότερες από 90 εταιρείες με περίπου 300 καταστήματα πώλησης αθλητικών κυρίως ειδών στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Nike με επιστολή της, τονίζει πως οι πολίτες δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα της με φυσική παρουσία σε μαγαζιά, μετά τις 27 Οκτωβρίου του 2021. Μάλιστα, στην απόφαση της γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών να κλείσει τα καταστήματα στην Ελλάδα, είχε καθοριστικό ρόλο το σκάνδαλο της Folli Follie, η οποία αντιπροσώπευε την Nike στη χώρα.

«Η στρατηγική της επιχείρησής σας (Folli Follie) δεν ταιριάζει πλέον με τα στρατηγικά σχέδια και τις ανάγκες της ΝΕΟΝ», αναφέρει μεταξύ άλλων η Nike European Operation Netherlands στην επιστολή που εξέδωσε.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει σάλο στην αγορά με τις ελληνικές επιχειρήσεις, που συνεργάζονται με την Nike, να απευθύνονται στην πολυεθνική θέτοντας ζητήματα ανήθικης συμπεριφοράς.

Η επόμενη ημέρα

Tον έλεγχο του περιφερειακού hub φαίνεται να εξασφαλίζει ο Ιταλός επιχειρηματίας Αντόνιο Περκάσι, ο οποίος διαθέτει σημαντικά συμφέροντα στους τομείς του λιανεμπορίου και του real estate.

Η πλήρης μετάβαση στο νέο καθεστώς αναμένεται να γίνει με τη λήξη του συνόλου των συμβολαίων που είχε η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών με την Folli Follie.

Ποιος είναι ο Αντόνιο Περκάσι

Ο Ιταλός επιχειρηματίας, γεννήθηκε το 1953 στην πόλη Κλουζόνε, 20 χιλιόμετρα μακριά από το Μπέργκαμο, στις παρυφές των Άλπεων. Εντάχθηκε στις Ακαδημίες της ποδοσφαιρικής ομάδας Αταλάντα και έκανε το ντεμπούτο του στη Serie B, πριν γίνει 18 ετών.

Οι… σημειώσεις της εποχής, κάνουν λόγο για έναν τραχύ κεντρικό αμυντικό, ο οποίος αγωνίσθηκε για επτά χρονιές στην ιταλική ομάδα, εκ των οποίων η μία στην Serie A. Το 1977 πήρε μεταγραφή για την Τσεζένα, αλλά μετά από μόλις δύο αγώνες στην νέα του ομάδα, αποφάσισε να «κρεμάσει τα παπούτσια του».

Ο Περκάσι ήταν τότε κοντά στα 25, αλλά ήδη από το 1976, είχε ανοίξει ένα κατάστημα της Benetton στο Μπέργκαμο, το οποίο έμελλε να είναι το πρώτο μίας «αυτοκρατορίας».

Σήμερα και σε ηλικία 67 ετών, ο πρόεδρος της Αταλάντα είναι επικεφαλής της εταιρείας χαρτοφυλακίου Odissea, δραστηριοποιείται στα καλλυντικά (Kiko), στο franchise ρούχων, στον αγροτροφικό κλάδο, στα εμπορικά κέντρα και σε μια αλυσίδα εστιατορίων που ειδικεύονται στην polenta. Συμμετείχε επίσης, στην εγκατάσταση στην Ιταλία εμπορικών σημάτων όπως η Zara, η Victoria’s Secret και η Starbucks.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2017, ο όμιλος του Περκάσι, διαχειρίζεται περισσότερα από 1.000 καταστήματα, έχει περισσότερους από 9.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Η προσωπική περιουσία του πρώην κεντρικού αμυντικού, υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, καθιστώντας τον ως τον 35ο πλουσιότερο άνθρωπο στην Ιταλία, σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes 2020.

Ο άνθρωπος «πίσω» από την Αταλάντα

Μπορεί να “κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παππούτσια”, ωστόσο ο γνωστός επιχειρηματίας και επενδυτής είναι σήμερα Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αταλάντα και ουσιστικά ο «αρχιτέκτονας» της ομάδα του Μπέργκαμο.

Η πορεία της Αταλάντα σε Ιταλία και Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, είναι, ίσως, η πιo ευχάριστη έκπληξη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το όραμα του Περκάσι για την Αταλάντα, σε συνδυασμό με τον “στρατηγό” Τζιανπιέρο Γκασπερίνι, είχε σαν αποτέλσμα να “κτιστεί” μία ομάδα που σκοράρει… κατά βούληση, αποδίδοντας εντυπωσιακό ποδόσφαιρο.

Και κάπως, έτσι οι «μπεργκαμάσκι» έφθασαν στο Final 8 του περσινού Champions League, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19, όπου αποκλείστηκε στον προημιτελικό στα τελευταία λεπτά του αγώνα από την μετέπειτα φιναλίστ, Παρί Σεν Ζερμέν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ