Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑναθεωρείται εκ νέου το ΑΕΠ του 2022

Αναθεωρείται εκ νέου το ΑΕΠ του 2022

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένονται τα τελικά στοιχεία του ΑΕΠ για το 2022, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα αναθεωρήσει εκ νέου τα στοιχεία για ολόκληρο το έτος. Αιτία οι… επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι μέχρι τώρα συζητήσεις με αφορμή την απότομη… βουτιά του ρυθμού ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο, έχουν επικεντρωθεί στο εξής «φαινόμενο»: ναι μεν έχουν αφαιρεθεί από το ΑΕΠ οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στα νοικοκυριά από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να στηριχθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, από την άλλη όμως δεν έχουν εγγραφεί τα έσοδα από την εισφορά που πληρώνουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι επιδοτήσεις.

Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή έχει αποτυπωθεί σαν να έχει πληρώσει μόνος του ο κρατικός προϋπολογισμός όλες τις επιδοτήσεις κάτι που φυσικά δεν είναι πραγματικό. Τα χρήματα είναι πολλά καθώς μπορούν να φτάσουν ακόμη και στα 8 δις. ευρώ για το σύνολο του έτους ενώ είναι βέβαιο ότι αν δεν βρεθεί η λύση για την σωστή αποτύπωση, θα επηρεαστεί -στα χαρτιά- και το ΑΕΠ του 2023 κάτι όμως που θα στείλει το λάθος μήνυμα στις αγορές στην πλέον ακατάλληλη στιγμή. Η «διόρθωση» εκτιμάται ότι θα γίνει με το κλείσιμο του έτους όταν πλέον θα υπάρχει πλήρης εικόνα και για τα ποσά που θα έχουν καταβάλλει οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Όπως και να το δει κανείς, είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και για τους υπεύθυνους μέτρησης του ΑΕΠ, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν διακινήθηκαν τέτοιες ποσότητες χρήματος από εταιρείες προς το κράτος υπό μορφή εισφορών για να υπάρχει και η εμπειρία ορθής αποτύπωσης των δεδομένων. Με την ενσωμάτωση και των εσόδων από τις εισφορές, είναι πολύ πιθανό ότι η μεταβολή του ΑΕΠ για το σύνολο του 2022 θα κλείσει πάνω από το 5,5%. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ