Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑμυράς: Αδειοδοτούνται οι «MΟm», «AΡΧΕΛΩΝ» και «ΑNIMA» ως Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας...

Αμυράς: Αδειοδοτούνται οι «MΟm», «AΡΧΕΛΩΝ» και «ΑNIMA» ως Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας

Στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών ‘Αγριας Πανίδας, τριών εμβληματικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, της «MΟm», του «AΡΧΕΛΩΝ» και της «ΑNIMA», με πλούσια δράση στο πεδίο της διάσωσης και περίθαλψης για δεκαετίες, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σχετικές υπουργικές αποφάσεις του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Αμυρά.

Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Επιτέλους βγαίνουν απ’ την γκρίζα ζώνη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν προσφέρει σπουδαίο έργο στην προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας, καλύπτοντας επι δεκαετίες το κενό που άφηνε η απουσία του κράτους. Είμαστε υπερήφανοι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που δίνουμε τη δυνατότητα στην «ΜΟm», τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» και την «ΑΝΙΜΑ» να αναπτυχθούν, να διεκδικήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα, να αναπτύξουν διεθνείς συνεργασίες και να “αυτονομηθούν” από ένα κράτος που τις θυμόταν μόνο όταν τις είχε ανάγκη».

Όπως έγινε γνωστό, σειρά προς αδειοδότηση ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. έχει το «Αρχιπέλαγος», Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, το οποίο εδρεύει στους Λειψούς με πλούσιο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο. Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, που αφορά στην έκθεση της σκοπιμότητας ίδρυσης του συγκεκριμένου ΚΕ.Π.Ε.ΑΠ. ολοκληρώθηκε ενώ στη συνέχεια η Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΥΠΕΝ θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης μετά την αυτοψία του στις εγκαταστάσεις του «Αρχιπελάγους» άμεσα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η διαδικασία των αδειοδοτήσεων ακολούθησε τα αυστηρά κριτήρια και τις λεπτομερείς διαδικασίες αναγνώρισης και εποπτείας που καθορίστηκαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, τον Σεπτέμβριο του 2022, με την οποία θεσμοθετήθηκε η λειτουργία Κέντρων Περίθαλψης Ειδών ‘Αγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.) και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών Ειδών της ‘Αγριας Πανίδας (Σ.Π.Β.Ε.Α.Π.).

Σημειώνεται ότι για την υποστήριξη των δράσεων που αφορούν στην περίθαλψη ειδών άγριας πανίδας έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση ύψους 1.500.000 ευρώ από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ Β’ 2566/2022).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ