Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑλλαγές στους δείκτες του Χ.Α. – Η Quest στον FTSE 25, στον...

Αλλαγές στους δείκτες του Χ.Α. – Η Quest στον FTSE 25, στον Mid Cap οι Entersoft και Epsilon Net

Από σήμερα 20 Δεκεμβρίου τίθενται σε ισχύ οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, με κυριότερη την είσοδο της Quest Συμμετοχών για πρώτη φορά στην ελίτ της αγοράς και στις 25 μετοχές με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, όπως εκπροσωπούνται από το δείκτη FTSE 25.

H Quest Συμμετοχών εισάγεται στον FTSE 25 στην 20η θέση με ποσοστό στάθμισης 26%, λαμβάνοντας τη θέση της ΕΧΑΕ που πλέον υποβιβάζεται στον Mid Cap, με την αποτίμησή της να έχει υποχωρήσει στα 219 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια δικαίωση για τη μετοχή του ομίλου Quest που όλα τα τελευταία χρόνια έχει μια εξαιρετικά συνεπή επιχειρηματική πορεία, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο ρεκόρ ανάπτυξης και μεγεθών σε όλα τα επίπεδα.

Η Quest την Παρασκευή έκλεισε στα 17,88 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 639 εκατ. ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τα 18 ευρώ. Επίσης, στον FTSE 25 αυξάνεται στο 56% από 49% η βαρύτητα της ΔΕΗ και στο 55% από 47% η βαρύτητα της Πειραιώς Financial.

Σημειώνεται πως επιλαχούσες μετοχές για είσοδο στον FTSE Large Cap σε επόμενη αναθεώρηση είναι οι Cenergy Holdings, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ και Epsilon Net.

Παράλληλα, στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap εισάγονται δύο μετοχές του κλάδου της πληροφορικής, οι Entersoft και Epsilon Net, παίρνοντας τη θέση των ΟΛΘ και Έλτον. Τούτο σημαίνει ότι τόσο ο FTSE 25 όσο και ο Mid Cap εμπλουτίζονται με τρεις μετοχές που έχουν σημαντικό αποτύπωμα στην τεχνολογία, κάτι που έλειπε – και συνεχίζει να λείπει – από το ελληνικό χρηματιστήριο, αντιθέτως με άλλες αγορές που ο κλάδος της τεχνολογίας και της ψηφιακής οικονομίας εκπροσωπείται σημαντικά.

Συνάμα, στον Mid Cap αλλάζει η βαρύτητα της Intracom Holdings (68% από 59%) και της Intrakat (18% από 27%). Επίσης, στο Γενικό Δείκτη υπάρχουν νέες προσθήκες από σήμερα, καθώς εισάγονται οι Premia, Ideal, Μοτοδυναμική και Έλαστρον, λαμβάνοντας τη θέση των Κέκπροπα, Flexopack, Ελινόιλ και AS Company.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ